Neamţ: Prichindeii iau lecţii de pictură religioasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Micuţii au două activităţi de căpătâi: „meditaţiile“ de dimineaţă, sub îndrumarea unor artişti, şi meciurile de fotbal de după-amiază. Tabăra „Aripi de înger“ a ajuns deja la a cincea ediţie. Organizatorul este, ca şi anii trecuţi, Parohia „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti. Aceasta asigură transportul, masa şi cazarea micilor învăţăcei. Cei peste 100 de prichindei îşi vor petrece câte şase ore pe zi la

„Copiii de vârstă preşcolară, şcolară şi cei de liceu sunt pregătiţi pe trei grupe de vârstă: Piticot, Junior şi Seniori. Până la ora 13.00 sunt cursurile de pictură, apoi masa de prânz, iar după-amiază ei participă la jocuri sportive pe un teren recent inaugurat“, explică preotul Mihai Meraru.


Program de artă şi rugăciune


În cea mai mare parte, copiiii provin din comunele din judeţul Neamţ. „Avem însă şi o familie din Bacău care şi-a înscris copilul la aceste activităţi şi face zilnic naveta până aici la Săvineşti“, mai spune preotul Meraru.Programul copiilor începe la ora 10.00 cu rugăciunea de dimineaţă, după care încep atelierele de pictură pe diferite suporturi: hârtie, sticlă, pânză sau piatră. Rugăciunea se spune şi înainte de masa de prânz, iar între orele 14.00 şi 16.00 au loc jocurile sportive. Teodora Munteanu, o fetiţă de 11 ani, elevă în clasa a V-a participă pentru a treia oară la aceste cursuri.


„Îmi place să fac reproduceri de icoane şi învăţ de la profesori care sunt regulile acestui gen de pictură. În plus, facem şi drumeţii în zonă“
, spune fetiţa.


Pentru cei care-i instruiesc pe copii, activităţile sunt o şansă de a descoperi noi talente. „Pentru cei neiniţiaţi începem cu elemente de grafică, apoi le predăm noţiunile de cromatică. Iconografia o facem şi pentru cunoaşterea corpului uman“, spune profesorul de pictură Crin Oglage. În ultima zi a taberei se acordă premii pe fiecare categorie de vârstă, iar operele copiilor sunt expuse timp de un an în pronaosul Bisericii „Sfinţii Voievozi“ din Săvineşti. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite