Neamţ: Pregătiri pentru Postul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemţenii îşi fac provizii cu legume şi fructe pentru perioada postului din piaţă
Nemţenii îşi fac provizii cu legume şi fructe pentru perioada postului din piaţă

Cei care respectă tradiţia spun că aşa s-au obişnuit din copilărie şi că speră ca Dumnezeu să le ierte păcatele dacă postesc.

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie şi este cel mai mare după cel de Paşte. Astfel, nemţenii au început deja să se pregătească pentru perioada de post care urmează. „Legumele proaspete sunt cam scumpe în perioada asta, dar am făcut zacuscă de ghebe şi mâncăm dimineaţa. Peste zi fac tocăniţe, pilaf şi, de obicei, le combin cu şniţele de soia ca să semene puţin cu carnea“, a spus Lăcrămioara Darie, funcţionar public.

„Avem produse de post tot timpul anului“

De asemenea, restaurantele şi-au îmbogăţit meniul cu produse de post pentru a atrage noi clienţi, pe lângă cei care ignoră regulile religioase. „Avem produse de post şi în timpul anului, dar modificăm meniul în funcţie de perioadă. Deja avem mai multe pe lista cu preparate pentru săptămâna care urmează pentru că am avut destul de mulţi clienţi care ne cereau mâncare de post la sărbătorile trecute“, a spus Adrian Chelaru, ospătar într-unul dintre restaurantele din oraş. Printre cei încântaţi de ideea patronilor de restaurant sunt nefamiliştii şi pietrenii care invocă lipsa timpului pentru a găti.

Salam de soia în magazine

„Ţin post pentru că aşa am învăţat de acasă. Nu sunt neapărat credincios, dar e bine să faci câte o cură înainte de sărbători şi poate ne mai sunt iertate şi păcatele. Nu sunt însurat, aşa că mă bucur că sunt mai multe restaurante care au prânzul la preţ redus şi dau vreo 20-25 de lei pentru două feluri de mâncare. În post prefer supele de legume şi pilaful cu ciuperci“, a spus Rareş Apostol, agent de asigurări.

Totodată, magazinele s-au umplut cu produse de post care să înlocuiască carnea din alimentaţie.  „Avem salam de soia la 10 lei batonul, pate de post la tub sau la cutie, la trei, patru lei bucata. Sunt şi brânzeturi de post la 25 de lei kilogramul. Când nu erau produse din astea era mai greu să ţii post, dar acum numai dacă nu vrei nu ţii“, a spus Nicoleta Iftime, vânzătoare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite