Neamţ: Portret / Iulia Teofănescu face Dreptul ca să apere oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra care a luat nota maximă la Bac va studia Dreptul la Iaşi. Este decisă să rămână în ţară şi crede că numai tinerii vor putea schimba România.

În cazul Iuliei Teofănescu, rezultatele excelente au venit ca o încununare a muncii depuse în timpul celor patru ani de liceu. Deşi nu au părinţii au influenţat-o în decizia ei, fata a ales să înveţe foarte bine şi să se remarce printre cei mai buni. „Tot timpul am avut această ambiţie, de a-mi depăşi limitele. Sunt o fire extrem de luptătoare şi dacă îmi propun ceva, nimic nu-mi poate sta în cale. Am avut mereu un model pe care am vrut să-l las în urmă“, spune Iulia, sigură pe sine.

Viitoarea studentă nu s-a remarcat numai prin nota maximă obţinută la examenul de Bacalaureat. Iulia a avut rezultate notabile la olimpiadele de limba română sau psihologie, la etapele judeţene. 


Deşi a obţinut mereu note bune la şcoală, Iulia a îmbinat plăcut timpul dedicat studiului cu cel rezervat pasiunilor sale. Fire imprevizibilă, adolescenta surprinde în imagini spontaneitatea din jurul său. „Îmi place fotografia în culoare pentru că exprimă viaţă, veselie, sentimente. Apreciez şi fotografia alb-negru, în cadrele care se pliază, dar de regulă îmi plac cele color“, afirmă tânăra.


Sistemul judiciar este plin de subiectivism


Iulia a decis că va urma Facultatea de Drept încă din timpul liceului. Examenul de admitere nu a fost decât o confirmare a planurilor sale pentru următorii ani. „Sunt convinsă că este o meserie grea şi complexă, dar simt că am un spirit justiţiar şi cred că pot să fac asta cu plăcere“, explică Iulia.


Pietreanca a ales capitala Moldovei pentru a studia legislaţia ţării. „Bucureştiul este un oraş atât de trist, fără un spaţiu verde în care să te ascunzi de aglomeraţia zilnică. De aceea nu am plecat la o facultate de acolo“, mărturiseşte tânăra.


Cu toate acestea, Iulia înţelege şi carenţele sistemului judiciar din România. „Din păcate, subiectivismul nu lipseşte şi este chiar evident în unele cazuri. Probabil că dacă noua generaţie se va implica mai mult în viaţa omului de rând, lucrurile ar putea căpăta o turnură favorabilă“, susţine Iulia Teofănescu care din toamnă va merge la Iaşi.

_________________

profil
născută.
27 iulie 1991, în Piatra Neamţ.
studii. Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“.
familie. Mai are o soră.

întrebări şi răspunsuri

Ce ar schimba un elev de zece la şcoala de astăzi?
Primul lucru ar fi modul de comunicare dintre profesori şi copiii din bănci. De ambele părţi este o superficialitate uriaşă. Unii profesori nu ştiu să se apropie de elevi, iar aceştia nu respectă omul de la catedră. Este o greşeală a sistemului, în care practica ar trebui să fie prima pe listă. 
Cum sunt prietenii unei fete de zece?
Pentru mine prietenia este un lucru sfânt. Am câteva principii stricte după care mă ghidez atunci când îmi aleg prietenii. Cred că am prieteni adevăraţi şi mă mândresc cu acest lucru. Sper ca după liceu să menţin legătura cu foştii colegi de liceu. 

ce-i place
Iulia adoră să se plimbe în natură şi să descopere minunăţiile sale. „Îmi place să găsesc plante sau fluturi rari, copaci cu forme deosebite şi să calc prin locuri unde nu a mai fost nimeni“, spune adolescenta. Crede că la munte poate întâlni adevăratele mistere ale naturii. 

ce nu-i place
Nu suportă aglomeraţia oraşului şi înălţimile. „Nu-mi plac clădirile mari, din sticlă, care au uitat de tradiţionalism şi se axează numai pe modern. Poate pentru că am locuit mereu la ţară nu m-aş muta niciodată într-un apartament. Plus că îmi e şi tare frică de înălţimi“, completează tânăra.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite