Neamţ: Portret / Andrei Bursuc, autodidact la fizică şi chimie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul elev s-a remarcat în ultimul an în concursurile şcolare la cele două discipline şi a cules aprecieri din partea profesorilor. Andrei Bursuc a început să ia parte la competiţiile şcolare de fizică şi chimie de anul trecut, după ce profesorii de specialitate au sesizat înclinaţia sa spre ştiinţele exacte. Prima sa participare la o întrecere şcolară a fost la fizică, în clasa a VII-a, unde a obţinut locul patru la faz

În vacanţa intersemestrială a participat la faza naţională a concursului organizată la Constanţa, dar rezultatul obţinut nu a fost unul remarcabil. „La proba practică am obţinut 15 puncte din 20, dar nu am reuşit să mă descurc foarte bine la subiectele de teorie şi m-am clasat undeva pe la jumătatea clasamentului din 100 de concurenţi“, explică elevul.


Rezultatul nu l-a descurajat. Îndrumat de profesoara Doina Iliescu, Andrei s-a înscris la un concurs organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi unde a luat premiul doi, cel mai bun rezultat din judeţ obţinut de un elev de clasa a VII-a. „Până acum, am studiat mecanica, sunetul, lumina, viteza, căldura şi circuitele electrice. Dintre toate, cel mai mult îmi place să rezolv subiectele de mecanică“, spune băiatul care e decis să ajungă din nou la faza naţională de fizică.


Chimia, a doua pasiune


Tot anul trecut, a mai apărut o provocare după ce în materia de studiu la clasă a fost introdusă şi chimia. „Pentru mine, chimia este o ştiinţă interesantă. Dacă înveţi regulile de combinare a elementelor, problemele sunt uşor de rezolvat“, spune Andrei.


Uşurinţa cu care reuşeşte să acumuleze cunoştinţele şi aplecarea spre ştiinţele exacte i-au permis tânărului să participe şi la concursurile de chimie. După evaluarea profesorilor universitari de la „Al.I.Cuza” din Iaşi, Andrei Bursuc a luat un binemeritat loc trei în concursul organizat la disciplina chimie, iar la faza pe judeţ s-a clasat pe locul al şaselea.


„Singura problemă este că aceste concursuri sunt organizate la intervale apropiate şi nu prea e timp să te pregăteşti foarte mult ca să participi în paralel, la ambele discipline“, este de părere băiatul.


Andrei nu neglijează nici celelalte obiecte de studiu, iar mediile generale din ultimii trei ani, mereu peste 9, îl recomandă printre cei mai buni elevi ai şcolii „Elena Cuza“.

„După ce termin clasa a VIII-a, vreau să continui studiile la Colegiul Naţional de Informatică. Acolo, cred că am şansa să-mi valorific cunoştinţele acumulate şi să mă axez spre un domeniu în care mi-ar plăcea să profesez“, afirmă tânărul nemţean.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite