Neamţ: Portret / Ingrid Ruxandra Blaj, mica regină a şahului nemţean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa este prima sportivă din judeţ care a obţinut, la doar 9 ani, categoria a II-a la această disciplină. A fost de două ori campioană judeţeană şi visează la Naţionale. A început să practice „sportul minţii“ încă din clasa I, atunci când mama ei a înscris-o la clubul „Pionul“ de la Palatul Copiilor, sub coordonarea profesorului Vasile Corduneanu.

„Am încercat să-i testăm talentul în mai multe domenii din artă şi din sport. Când avea patru ani am vrut să urmeze gimnastica, dar profesoara ne-a spus că, pentru a face performanţă, trebuie să meargă la Oneşti“, povesteşte Cristina Blaj, mama fetiţei.


I-a bătut pe băieţi la şah


În primul an de activitate la clubul de şah, Ingrid a învăţat regulile jocului de la zero şi a început să-şi măsoare forţele cu rivalii.


„Când m-am înscris la şah erau doar băieţi, şi toţi mai mari decât mine, unii chiar cu patru ani. Tudor Tomescu, Daniel Scripcaru sau Gabriel Puşcaşu, sunt colegi care fac şi acum performanţă în competiţiile de şah“, îşi aminteşte fetiţa. După un an de pregătire, au început să apară şi rezultatele. În vara anului 2008, Ingrid s-a clasat pe locul al II-lea la Vaslui  şi a obţinut locul I la Botoşani.


„La Vaslui, la primul meu concurs, eram cea mai mică jucătoare din competiţie. La Botoşani, un băiat cu care trebuia să joc mi-a spus că îi este ruşine să joace cu o fată, dar după ce l-am bătut, a trebuit să se recunoască învins. Mi-e ciudă când cineva spune că mă bate înainte de partidă“, spune Ingrid. Cea mai importantă competiţie a micuţei şahiste a fost la Campionatul Naţional pentru copii şi juniori desfăşurat în aprilie 2009 în staţiunea Voineasa.


De două ori campioană


În urma concursului, Ingrid s-a clasat pe locul 23, cu 4,5 puncte din 40 de competitoare cu vârsta de până la 10 ani. „Iniţial nu mi s-a părut un rezultat atât de bun, dar am înţeles importanţa lui când mi s-a spus că punctajul a fost realizat în compania unor jucători mai experimentaţi decât ea“, explică mama fetiţei.


Rezultatul de la Campionatele Naţionale i-au adus lui Ingrid categoria a II-a de clasificare sportivă.  „Obţinerea categoriei a II-a la vârsta de 9 ani este un record în istoria şahului juvenil nemţean, greu de depăşit“, spune profesorul Vasile Corduneanu.


Anul trecut, micuţa şahistă a participat doar la competiţii cu caracter local, unde a obţinut locul I la fete şi un loc foarte bun în clasamentul general al competiţiilor în care a acumulat 1.290 de puncte.


La olimpiadele pe discipline, a fost desemnată de două ori campioana judeţului după ce a câştigat fazele pe şcoală, pe municipiu şi s-a clasat pe locul I la nivel judeţean. „În competiţii, am jucat doar la nivel de juniori, nu şi cu seniori“, a spus în final micuţa şahistă.

________________

profil
născută. 13 martie 2000, Roman, Neamţ.
studii. Este elevă în clasa a IV-a la Şcoala „Spiru Haret“ din Piatra Neamţ.
familie. Este singură la părinţi.

întrebări şi răspunsuri
Câte mutări trebuie să anticipezi pentru o victorie?

Un jucător ar trebui să vadă înainte cam două, trei mutări ale adversarului, dar dacă eşti un jucător cu pretenţii trebuie să ai soluţii pentru cinci, şase mutări. Ai nevoie de memorie pentru deschiderile de partidă şi de o gândire bună. În competiţii se poate juca şi cu, dar şi fără limită de timp. Mie mi se pare mai bine fără ceas pentru că atunci când auzi tic-tac-ul nu te mai poţi concentra foarte bine.
Ce jucători de şah te-au impresionat?
Între partidele de şah de la club, domnul profesor ne mai povesteşte despre partidele jucate de marii campioni. Mie îmi plac Alexandr Alehin şi Capablanca.

ce-i place
Lui Ingrid îi place să citească, iar lecturile ei favorite sunt romanele „Mizerabilii“, de Victor Hugo şi „Amurg“, de Stephenie Meyer. „Am început şi eu să scriu. Mai întâi poezie, dar am abandonat proiectul, iar acum scriu o carte cu subiect supranatural“, spune fetiţa. Îi plac câinii husky şi labrador şi preferă limba română la şcoală.

ce nu-i place
Ingrid recunoaşte că e mofturoasă la masă şi că face nazuri la anumite feluri de mâncare. Nu e atrasă în niciun fel de sporturile de echipă precum fotbalul, handbalul sau baschetul. Din domeniul muzical, spune că nu apreciază genul popular.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite