Neamt: Portret/ Virgil Cojocaru aduce calculatoarele lui Bill Gates în biblioteci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldoveanul crede că biblioteca publică trebuie să devină centru de cultură şi informare pentru locuitorii oraşului.

Virgil a ajuns să lucreze la Bibilioteca judeţeană din Piatra Neamţ, deşi a absolvenit o facultate cu profil tehnic. „Era o tradiţie ca absolvenţii Liceului «Petru Rareş» să meargă la Politehnică. Ţara avea atunci nevoie de ingineri, dar când am finalizat cursurile nu mai erau atât de căutaţi“, îşi aminteşte pietreanul. Până să ajungă metodist la Bibilioteca „G. T. Kirileanu“, Virgil a parcurs toate etapele activităţii într-o bibliotecă.

„Am început la secţia «Împrumut carte», a urmat secţia «Carte străină», apoi am activat la sălile de lectură. Am stat cam doi-trei ani la fiecare secţie, iar de cinci ani sunt metodist, adică asigur îndrumarea şi asistenţa pentru bibliotecile publice din judeţ“, spune Virgil Cojocaru. 


Din primăvara anului trecut, a preluat coordonarea la nivel judeţean a programului „Biblionet-Lumea în biblioteca mea“, finanţat de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates“. Proiectul presupune dotarea cu echipamente software şi organizarea de cursuri pentru bibliotecile publice.


A instalat 193 de computere


„Până în prezent avem 42 de biblioteci cu computere cu sistem Windows Vista, imprimante, scannere şi video-proiectoare. Valoarea totală a echipamentelor aduse în Neamţ este de peste 200.000 de euro“, spune bărbatul. În urma proiectului, toate bibliotecile din cele cinci localităţi urbane şi 37 de comune beneficiază de această facilitate. În total, au devenit funcţionale la biblioteci 193 de calculatoare. „Prin acest proiect se permite accesul egal, nediscriminatoriu şi gratuit către informaţie, iar internetul vine cu informaţii complementare mijloacelor tradiţionale“, mai spune bărbatul.

întrebări şi răspunsuri


Cum au reacţionat sătenii la acest proiect?
În bibliotecile din comune frecvenţa a crescut simţitor după introducerea acestor dotări. Sunt unele localităţi unde se fac programări. Aşa se ajunge la ideea de la care am pornit, de a transforma biblioteca publică într-un centru de cultură şi informare pentru membrii comunităţii.

Nu exisă riscul ca oamenii să renunţe la cărţi în favoarea internetului?
Lumea îşi va da seama că cele două mijloace de informare sunt complementare. Pentru o informare completă, ideal ar fi să se utilizeze căutarea pe internet şi documentarea din carte.

profil
născut. 10 ianuarie 1968, Piatra Neamţ.
studii. Facultatea TCM, Univ. Tehnică „Ghe. Asachi“ din Iaşi.
Familie. Este căsătorit, are un copil.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite