Neamt: Portret/ Valentin Gavril vâsleşte printre sute de medalii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii pregătiţi de antrenorul emerit au adus României 14 titluri de campion mondial la canotaj şi au cucerit peste 600 de medalii în competiţii.

Valentin Gavril şi-a cultivat pasiunea pentru sport încă din copilărie. „În şcoala generală făceam atletism şi handbal şi am început să practic canotajul în adolescenţă, la Liceul de Marină din Orşova“, îşi aminteşte profesorul. Aici, el s-a pregătit pentru a deveni sportiv de performanţă. „Liceul avea un program semimilitarizat, cu deşteptarea la ora 5.30, ore de curs şi antrenamente pe Dunăre, în golful Cernei. La pregătiri vâsleam până sus, la «Cazane», pentru că până acolo aveam permisiunea grănicerilor“, îşi aminteşte Gavril.


Pregătire militară


Competiţiile i-au dat ocazia să iasă din ţară încă din tinereţe, iar un alt avantaj era programul special de care beneficia ca sportiv. „În liceu învăţau circa 660 de elevi, dar numai 60 făceau pregătire sportivă. Regimul cazon era mai uşor de suportat cu antrenamente şi deplasări“, mai spune Valentin Gavril. După absolvirea liceului, a fost cooptat la clubul „Steaua“ şi a cucerit titlurile de campion naţional la canotaj la juniori între 1983-1985. În paralel, a absolvit IEFS Bucureşti şi Şcoala Naţională de Antrenori.


„Nu mi-am dorit să rămân în Armată şi am revenit la Orşova, unde am activat ca antrenor la CS Marina. L-am secondat pe profesorul Petru Goliciu la Centrul Olimpic Orşova şi am obţinut două locuri cinci la Campionatele Mondiale de Canotaj din Cehoslovacia“, rememorează Valentin Gavril prima experienţă din postura de antrenor al loturilor naţionale. Profesorul a revenit pe meleagurile natale în 1987, la clubul „Ceahlăul“. „Am găsit o secţie de canotaj puternică, coordonată de profesoara Garoafa Cantemir. Un an mai târziu au venit şi primele rezultate, iar în 1989 s-a obţinut şi prima medalie la un Campionat Mondial pentru un sportiv selecţionat de mine“, mai spune nemţeanul. 


Calităţile pedagogice l-au impus pe Valentin Gavril în funcţia de antrenor secund la lotul naţional de juniori (1990). A fost cooptat apoi în echipele care au înfiinţat Centrele Olimpice de la Năvodari (1991) şi de la Iaşi (1997). De asemenea, a pus bazele secţiilor de canotaj de la Liceul cu Program Sportiv şi de la «Moldocor», iar de anul trecut este director al Clubului Sportiv „Ceahlăul“. „Mă ghidez după sloganul «Imnul cântă numai pentru locul I»“.  a spus profesorul în final.

întrebări şi răspunsuri
Cum se pregătesc canotorii nemţeni?
Iniţierea pe apă se face pe lacul Bâtca Doamnei, unde sunt doar condiţii de antrenament, nu şi de nivel competiţional internaţional. Ca bază de pregătire ne-ar mai trebui un hangar modern şi să ne completăm parcul cu vreo zece ambarcaţiuni, dintre care una de 4 vâsle şi una de 8+1. Avem 14 sportivi convocaţi la loturile naţionale de tineret şi juniori care se pregătesc la baza de la Snagov.
Care este reţeta succesului în canotajul nemţean?
E vorba de selecţia pe care o facem în Neamţ, dar şi în judeţele învecinate. Avem etapa de iniţiere cu probele de atletism, şi continuăm cu pregătirea specifică.

ce-i place
Îi place muzica populară românească şi o îndrăgeşte pe Sofia Vicoveanca. Are un respect deosebit pentru locuitorii ţărilor nordice a căror cultură şi educaţie l-au impresionat. „Mă relaxează când vâslesc, dar şi atunci când fac drumeţii pe cărările munţilor“, spune profesorul. 

ce nu-i place
ll Îi displac oamenii care nu respectă tradiţiile şi regulile de bune maniere şi este selectiv atunci când ascultă muzică. Nu agreează muzica zgomotoasă.

profil
născut. 6 octombrie 1964, sat Slobozia/Roznov, judeţul Neamţ.
studii. IEFS Bucureşti, specializări: atletism, canotaj şi nataţie.
familie. Este căsătorit, are o fată şi un băiat.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite