Neamţ: Portret/ Oana Gavriliu face din icoane punţi între oameni şi sfinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oana Gavriliu
Oana Gavriliu

Pregăteşte o expoziţie personală cu imagini de sfinţi materializate pe suportul transparent al sticlei.

Pictează în ulei şi culori de apă mai ales flori şi peisaje, dar a dezvoltat o tehnică despre care spune că nu a mai văzut-o la nimeni.

„Am pornit de la nişte siluete grafice stilizate, cărora am vrut să le dau volum. Designul vestimentar pe care îl studiam atunci m-a condus la colajele cu piele naturală, colorată şi asamblată pe un suport de pictură“, explică artista. Oana Gavriliu a ajuns să picteze icoane. Artista consideră că, spre deosebire de pictura pe şevalet, icoana bizantină reprezintă un mod de disciplinare.

„Icoana îmi impune meticulozitate“

„În contrast cu stilul meu pictural, în care abordarea este rapidă, fermă, fără detalii, icoana îmi impune foarte multă meticulozitate“, mărturiseşte pietreanca. Pentru că icoana nu e o simplă pictură, este o reprezentare religioasă, regulile pictoriţei sunt şi mai severe.

„Icoana este mai mult decât pictură, ea face legătura dintre credincios şi sfântul căreia i se roagă. De aceea este foarte important ca în timp ce lucrezi la ea să fii curat, atât trupeşte, cât şi sufleteşte. Postul te ajută să ajungi în această stare“, este convinsă pietreanca.

Artista crede că libertatea în realizarea icoanei este mult mai mare atunci când stilul este naiv. „Din privinţa libertăţii de exprimare a individualităţii, mă reprezintă mai bine icoana naivă, care permite exagerări şi distorsiuni anatomice şi compoziţionale. De exemplu, o frunză poate fi cât jumătate din corpul unui personaj sau o floare poate fi mai mare decât un arbore şi aşa mai departe. În final, aceste reprezentări au o mare candoare, o prospeţime şi o savoare aparte, se vede că sunt pictate cu sufletul“, explică Oana Gavriliu.

Profil
Născut. 28 iulie 1971, Piatra Neamţ.
Studii. Facultatea de Pielărie-Textile a Universităţii „Gh. Asachi“ Iaşi.
Familie. Este necăsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Sunt importante muzeele pentru un pictor?
Confruntarea cu un tablou original poate să te surprindă în multe feluri. De cele mai multe ori, are efecte salutare. Dar după ce ai văzut reproducerile de prin cataloage, care arată foarte bine în privinţa culorilor şi a calităţii de suprafaţă, când te găseşti în faţa autenticului aşteptările pot fi înşelate.
Cât de mult studiezi?
Îmi place să învăţ sub orice formă, la modul propriu, de la cursurile de specializare sau perfecţionare până la acumularea experienţei din lucrurile care mi se întâmplă mie. Din această privinţă, călătoriile sunt poate tot o formă de învăţare.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite