Neamţ: Portret/ Maria Romaniuc joacă tenis pentru top 100 mondial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta cucereşte locul I peste tot unde se duce la concurs.

Prima întâlnire cu sportul a fost într-un bazin de înot, dar n-a fost pe placul ei. „Prima dată îmi amintesc că m-a dus tatăl meu la înot, dar nu mi-a plăcut foarte mult. Când am ajuns la tenis am ştiut că acolo vreau să rămân“, spune mica sportivă.

Fata este membră a Clubului Condor şi nu are rival la nivel de judeţ. Se antrenează în fiecare zi, iar tenisul a devenit mai mult decât o pasiune. Cu timpul, sportul alb s-a transformat într-un stil de viaţă pentru tânăra pietreancă.

30 de cupe în cinci ani

„Pentru a mă menţine în formă înaintea competiţiilor, mă antrenez cu colegi mai mari ca mine. Nu m-am gândit niciodată să renunţ, oricât de greu mi-a fost“, spune entuziasmată Maria. Prima competiţie la care a participat mica sportivă a fost la vârsta de şapte ani, la Bacău. De atunci, cupele, medaliile şi diplomele abia mai încap în raftul special amenajat în camera ei.

„Am cel puţin 15 competiţii naţionale la care am ieşit pe primul loc. Prima dată când am urcat pe podium a fost chiar de ziua mea, de Sfânta Maria. Aveam numai opt ani“, a spus tânăra. De altfel, anul acesta, ea s-a întors cu locul I de la competiţiile organizate la Bucureşti şi Târgu Mureş

Rezultatele înregistrate de-a lungul celor cinci ani de sport nu au venit fără eforturi. Maria munceşte zi de zi pentru a se menţine în formă, atât tehnic, cât şi la capitolul pregătire fizică. „În fiecare zi am două ore de antrenament pe teren şi cel puţin o dată la două zile merg la pregătire fizică. Asta implică exerciţii pentru musculatura picioarelor, rezistenţă şi tehnici de respiraţie“, precizează ea.

Este fan Victoria Azarenka

Tenismana de numai 11 ani îşi doreşte să ajungă un nume în tenisul mondial, alături de cea pe care o priveşte drept model. „Îmi place foarte mult jocul Victoriei Azarenka. Cred că avem stiluri foarte asemănătoare, amândouă jucăm în forţă“, adaugă fata.

Profil
Născută. 6 septembrie 1999, la Piatra Neamţ.
Studii. Elevă în clasa a V-a la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“, din Piatra Neamţ.
Familie. Are o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Ce sfat ai da unui copil care vrea să facă tenis?
Aş spune că este un sport foarte frumos, dar care implică foarte multă muncă şi ambiţie. Tenisul, însă, este un sport foarte costisitor. Alături de munca copiilor trebuie să stea şi sprijinul părinţilor pentru a plăti deplasările sau echipamentul. În acelaşi timp, toate sporturile sunt importate şi fiecare copil ar trebui să practice unul. 
Care stil de joc îl vei urma pe viitor?
Îmi place mai mult cel simplu. Atunci când joci la dublu depinzi foarte mult şi de partener. Dacă sunt singură pe teren ştiu că pot să fac totul aşa cum cred eu că trebuie şi primesc numai pentru mine laudele.

Ce-i place
Mariei îi plac călătoriile. Şi-a descoperit această pasiune tot cu ajutorul tenisului, după ce competiţiile au purtat-o prin aproape toate oraşele ţării. „Abia acum am ajuns în partea Ardealului şi îmi place foarte mult. Sibiul este un oraş foarte frumos“, a spus Maria.

Ce nu-i place
Nu ascultă manele şi nu îi plac lucrurile dobândite fără muncă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite