Neamt: Portret/ Lidi Chertic îi învaţă pe copii tainele fotbalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul mijlocaş al echipei Ceahlăul este profesor la Centrul pentru Copii şi Juniori al clubului din Piatra Neamţ şi şi-a condus elevii până în finala Cupei Hagi.

Lidi Chertic face parte dintr-o generaţie de fotbalişti ai echipei Ceahlăul care i-a încântat pe suporteri în anii ’80, atunci când formaţia evolua constant în divizia B. A început să joace fotbal de la 10 de ani. „Am fost chiar în prima generaţie de copii care a format grupele clubului Olimpia. De-a lungul anilor am fost antrenat de regretatul profesor Radu Toma, de Ion Mihalache şi de Mihai Radu“, spune Chertic. În divizia B a debutat la echipa Relonul Săvineşti, la 16 ani, într-un meci cu CSM Suceava. După patru sezoane s-a transferat la Ceahlăul Piatra Neamţ, echipă antrenată pe atunci de Ţiţi Dumitriu.


„Am evoluat pe postul de mijlocaş stânga şi reuşeam să marchez cam de opt-nouă ori pe sezon. Cel mai mult eram însă în postura de a centra şi de a oferi pase de gol colegilor din atac“, îşi aminteşte Lidi Chertic. Ani de-a rândul a evoluat alături de jucători pe care publicul nemţean i-a apreciat duminică de duminică, în meciurile disputate la matineu, de la ora 11.00. „În acele vremuri fotbalul nu era atât de mediatizat, iar spectatorii umpleau stadioanele chiar şi la meciurile din ligile inferioare“, mai spune fostul fotbalist.


Evoluţia sa a fost remarcată chiar din primul sezon la Ceahlăul, iar în 1981 a fost convocat în selecţionata B a României. După un turneu la Cremona şi un joc cu selecţionata similară a Italiei, Chertic s-a pomenit la revenirea acasă şi cu porecla „italianul“, atribuită de spectatorii nemţeni.


Pregăteşte viitorul echipei Ceahlăul


Mijlocaşul şi-a pus ghetele în cui cu două sezoane înainte ca Ceahlăul să ajungă pentru prima dată în prima ligă şi a trăit din tribune emoţia promovării la finele sezonului 1992-1993. Din 2004 este antrenor la Centrul de Copii şi Juniori al Clubului Ceahlăul, iar rezultatele muncii sale nu au întârziat să apară. Anul trecut, în ultima fază a competiţiei naţionale dotate cu trofeul Cupa Hagi, copiii pregătiţi de Lidi Chertic au ajuns până în finală.


Chiar dacă au pierdut meciul în faţa echipei din Piteşti, micii fotbalişti antrenaţi de Chertic au primit aprecieri din partea organizatorilor.  „După finală, Gheorghe Hagi ne-a felicitat şi ne-a încurajat să muncim în continuare cu aceşti copii care acum au 12-13 ani. A fost o reîntâlnire cu Gică, după ce, în anul 1976, pe când aveam doar 11 ani, am fost adversari în teren. Eu jucam la Olimpia, iar el la echipa Constanţei“, mai spune antrenorul.

întrebări şi răspunsuri
E mai uşor să lucrezi cu copiii decât cu jucători deja formaţi ca fotbalişti?
Nu e mai uşor, ci este o muncă titanică. Trebuie să-ţi placă însă ceea ce faci şi să ai răbdare cu micuţii. Sunt copii sensibili, au şi ei probleme afective şi trebuie să fii un bun pedagog. 
Nu vă tentează o carieră pe banca unei echipe de seniori?
Anul trecut am obţinut Licenţa A-UEFA, adică am dreptul să pregătesc echipe din prima Ligă în postura de antrenor secund sau să fiu antrenor principal în ligile inferioare. Deocamdată, îmi place mult ceea ce fac în cadrul Centrului pentru Copii şi Juniori care s-a reorganizat în mod profesionist în urmă cu doi ani.

ce-i place
Lui Chertic îi place muzica anilor ’80 şi ’90. Ascultă melodiile cântate de Pasărea Colibri, Modern Talking sau Smokie. Îi plac şi alte discipline sportive, precum tenisul sau handbalul. „Îl admir pe Djokovic pentru că e tenace şi hotărât, aşa cum sunt sârbii“, spune tehnicianul.

ce nu-i place
 Antrenorul este deranjat de amatorismul şi lipsa de organizare de care dau dovadă unele cluburi de fotbal din ţară. „Nu-mi plac dezinteresul faţă de pregătirea copiilor şi carenţele de ordin organizatoric“, spune profesorul Lidi Chertic.

profil
născut. 6 mai 1965, Piatra Neamţ.
studii. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport,  la Universitatea Bacău.
familie. Este căsătorit şi are o fiică.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite