Neamt: Portret/ Kredli Nimer luptă cu pumnii pentru Galele K1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sportivul de la clubul Kamakura din Piatra Neamţ practică lupte full-contact şi îl admiră pe Daniel Ghiţă, românul care a ajuns în piramida finală K1.

Adolescentul provine dintr-o familie cu origini în Siria, şi a avut ocazia să cunoască lumea arabă după trei ani petrecuţi în oraşul Homs, situat la mică distanţă de capitala Damasc.
„Am locuit acolo cu părinţii până când am împlinit vârsta de şase ani. Am mai fost în vizită la bunici, în vacanţe, şi am ajuns să mă familiarizez cu sirienii. Sunt oameni foarte comunicativi“, spune tânărul.

A debutat la Baia Mare

Înainte să se mute la Piatra Neamţ, în urmă cu cinci ani, Kredli Nimer a locuit cu familia în Baia Mare, un oraş pe care îl aseamănă cu urbea de la poalele Pietricicăi. Acolo a început să practice sportul, iar debutul a fost în fotbal. „Când eram în clasa I, am jucat câteva luni la clubul local FC «Viorel Mateianu», dar am fost atras mai mult de artele marţiale şi m-am reorientat spre Taiquando“, povesteşte adolescentul. Căutările sale în sport au continuat însă şi a descoperit boxul, pe care l-a practicat aproape trei ani, până în clasa a IV-a, reuşind să devină campion judeţean la 9 ani.

„În acest timp am învăţat tehnica loviturilor, să ţin garda pentru apărare, să-mi menţin controlul greutăţii şi să-mi îmbunătăţesc mobilitatea, lucruri care mi-au folosit mai târziu, atunci când am început să practic luptele“, spune băiatul. Mutarea în Piatra Neamţ a însemnat pentru Kredli revenirea la fotbal odată cu înscrierea la grupa profesorului Ioan Grădinaru de la FC Ceahlăul.

A jucat pe postul de mijlocaş la închidere, iar din generaţia sa îi cunoaşte pe Edmond Timofte, Vlad Arsenoaia sau Andrei Marc, cel mai tânăr component al echipei de seniori a formaţiei pietrene de fotbal.Tânărul pare să-şi fi găsit însă vocaţia vara trecută, atunci când s-a înscris în clubul de arte marţiale Kamakura Dojo din Piatra Neamţ.

Pregătiri pentru Europa

„Am asistat la un antrenament de Muay Thai/Thai Box sau box thailandez şi am fost fascinat. Pe lângă acestea, ne antrenăm şi pentru competiţii de Kyokushin. Toate aceste stiluri sunt grupate într-unul singur, full-contact. Nu ai voie să loveşti cu pumnii în faţă, nici să te baţi cu mănuşi“, spune tânărul. Kredli Nimer a participat la un campionat internaţional desfăşurat luna trecută la Bucureşti, dar ştie că întrecerile cu greutate abia urmează. „Săptămâna aceasta voi participa în Ungaria la Campionatul European de Kyokushin, iar în luna mai o să lupt într-o gală de Muay Thai în Polonia“, mai spune sportivul.

întrebări şi răspunsuri
Care este visul tău în acest sport?
Aş vrea să ajung să concurez în galele de lupte tari şi visez să ajung campion mondial. E multă muncă, dar am şi modele pe care le admir că au avut puterea să ajungă sus. De la noi este Daniel Ghiţă, care a ajuns să se bată în finala piramidei de la Yokohama anul trecut. Idolul meu în luptele full contact este olandezul Remy Bonjasky, de patru ori campion mondial în formula K1.

Care sunt câştigurile pentru un sportiv care practică luptele full contact?
În primul rând îmi călesc corpul, iar psihic mă simt mult mai stăpân pe mine şi capăt mai multă încredere. În ciuda aparenţelor, luptele nu au efecte atât de violente.

ce-i place
Tânărului luptător îi plac filmele de comedie şi cele de acţiune. Din această ultimă categorie a urmărit de nenumărate ori pelicula „Never back down“ („Niciodată nu da înapoi“). Pentru că duce un stil de viaţă sportiv, este adeptul mâncărurilor fără grăsimi şi atunci când are poftă de ceva dulce preferă glucoza în loc de ciocolată.

ce nu-i place
Lui Kredli Nimer nu-i place să asculte muzică populară, manele sau hard-rock. Nu-i place să se trezească dimineaţă şi nu urmăreşte concursurile de wrestling. „Mi se pare un teatru ieftin. Se simulează lupte pentru un spectacol care aduce bani frumoşi organizatorilor“, spune tânărul.

profil
născut. 3 ianuarie 1993, Baia Mare.
studii. Este elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Economic, Piatra Neamţ.
familie. Este singur la părinţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite