Neamt: Portret/ Iustina Turnea cântă printre tenori şi baritoni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetiţa care a împlinit recent vârsta de 11 ani este vedeta grupului coral „Cântec Sfânt“, unde activează din toamna anului trecut.

Iustina Turnea şi sora sa Miriam, în vârstă de 7 ani, sunt mezinele grupului coral care activează în cadrul Bisericii „Pogorârea Sfântului Duh“ din Piatra Neamţ. „În fiecare duminică este prezentă la ora 7.00 la biserică şi repetă cântecele până când vin şi ceilalţi membri ai grupului. Are locul ei rezervat sus la cor şi e foarte conştiincioasă“, spune Cătălin Iosub, coordonatorul grupului coral.
Iustina s-a familiarizat cu muzica în urmă cu trei ani, când a început să freceventeze clubul „Allegria“ şi apoi a luat lecţii în particular de la profesoara Smaranda Beşleagă.

Continuă tradiţia din familie

„Am învăţat la aceste cursuri cum să respir şi cum să exprim ceea ce cânt“, spune micuţa interpretă. Ea a participat la concursurile „Mamaia Copiilor“ (2009), „Cerbul de Aur Junior“ (2009) şi „Camena“ (2010). Iustina provine dintr-o familie în care aproape toţi membrii sunt dedicaţi muzicii. Fratele ei, Simon (21 de ani), cântă la pian şi este student la Facultatea de Muzică a  Universităţii „Gheorghe Dima“ din Cluj, iar sora cea mare, Mihaela (16 ani), este elevă la Licul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ.

„Atât Simon, cât şi Andrei, fratele de 19 ani, sunt membri ai corului nostru. În anumite cântece, Iustina are rolul de a interpreta referenul. La un concert susţinut zilele trecute la Biblioteca Judeţeană, mai bine de jumătate din sală a fost impresionată până la lacrimi atunci când Iustina a interpretat un cântec popular dedicat mamei“, spune Cătălin Iosub, dirijorul corului. Fetiţa nu are trac atunci când audienţa este numeroasă. „Atunci când primesc aplauze şi am public numeros în faţă sunt cea mai mulţumită. Cel mai mult îmi place să cânt muzică uşoară, şi mai ales muzică românească“, spune Iustina.


Face repetaţii în fiecare zi


Talentul fetiţei nu este doar nativ, ci este susţinut şi de studiul în domeniul muzical. Iustina ştie să cânte după note muzicale, deşi recunoaşte că îi vine uşor să înveţe o melodie şi după o singură audiţie. „Se integrează foarte uşor în muzica corală pentru că e familiarizată cu notele muzicale. De asemenea, este foarte conştiincioasă şi nu lipseşte de la nicio repetiţie pe care o avem cu grupul“, mai spune coordonatorul corului.

întrebări şi răspunsuri
Cum împaci muzica de la cor cu muzica uşoară?
Îmi place orice fel de muzică şi îndeosebi cea ritmată. Nu cred că o să interpretez însă vreodată muzică populară, manele sau rock. Cânt după note la orele de la şcoală şi la cor, iar în concursuri sau acasă cânt după cum învâţ melodia respectivă. În afară de concertele cu membrii grupului, am promisiunea că în vară o să am şi un recital cu sora mea Miriam.    
Vrei să-ţi construieşti o carieră în domeniu?
Cred că este prea devreme să-mi fac planuri. Aş vrea să mă fac doctor pediatru pentru că îmi place să am grijă de copii. Acum am grijă de sora mea, Miriam care are 7 ani, şi pe care o iau la cor, dar şi de surioara mea cea mai mică, Sara, care are numai trei ani.

ce-i place
Adoră să joace volei şi baschet şi să danseze. Recunoaşte că cea mai mare satisfacţie o are când primeşte cadouri de ziua ei şi nu ratează ocazia să se îmbrace în ţinute care sunt la modă printre copiii de vârsta ei. „Îmi place serialul pentru copii «Nini» şi să joc Sims la calculator“, mai spune fetiţa.
ce nu-i place
Matematica nu este obiectul preferat al Iustinei la şcoală şi nu-i plac nici oamenii care o tratează cu superioritate. „Nu-mi place când lumea spune că sunt mică şi nu mă ia în serios. Nu plâng foarte des, mai mult mă enervez“, spune Iustina.

profil
născută. 27 martie 2000, la Piatra Neamţ.
studii. Este elevă în clasa a IV-a la Şcoala Nr.2.
familie. Are doi fraţi şi trei surori.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite