Neamţ: Portret/ Ioana Vasiliev excelează în arta împletitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana Vasiliev
Ioana Vasiliev

Pasionată de chimie, visează să-şi deschidă propria companie de cosmetice bio şi a creat un stil unic de împletitură pentru accesorii handmade.

Şi-a descoperit pasiunea pentru chimie în clasa a VII-a şi tot atunci şi-a stabilit şi ţelul în viaţă: să aibă propria companie de produse cosmetice naturale. „M-am îndrăgostit de chimie datorită profesoarei din şcoala generală. Am regretat că nu am reuşit să mă calific la faza naţională la Olimpiada de Chimie, dar nu este un vis la care să fi renunţat“, povesteşte Ioana.

Face accesorii unicat

Tot datorită chimiei şi-a descoperit şi cea de-a doua pasiune, de a crea accesorii. „În urmă cu un an, în vacanţa dintre semestre, când nu am reuşit să mă calific la Naţională, am spus că trebuie să fac ceva ca să nu stau degeaba. Câştigasem o broşă handmade la un concurs de pe internet şi atunci am spus că trebuie să încerc să văd dacă pot să creez şi eu“, îşi aminteşte Ioana Vasiliev. Adolescenta spune că a preferat să se axeze pe accesorii din textile, deoarece avea deja materia primă şi nu ar fi trebuit să investească pentru acest hobby.

Geanta a devenit portofel

„Pot să spun că o moştenesc pe bunica. Ea făcea hăinuţele la păpuşi după tiparele făcute de mine. Tot ea m-a încurajat şi m-a învăţat să creez diferite lucruri. Îmi amintesc că eram la grădiniţă şi părinţii au vrut să deschidă o expoziţie, de 1 iunie, cu hăinuţele făcute de mine pentru păpuşi. Trebuia să-mi chem prietenii şi colegii, dar mi-a fost frică şi am renunţat. Nu am mai creat nimic de atunci“, spune pietreanca.

Abia în urmă cu un an Ioana a vrut să facă o geantă împletită, însă a ieşit un portofel şi adolescenta se amuză când îşi aminteşte de această experienţă. „Eu sunt stângace şi nu am reuşit să învăţ paşii pentru împletit, aşa că mi-am dezvoltat un stil personal. Împletitura nu seamănă cu nimic din ce-am văzut până acum şi pot spune că şi acest lucru transformă obiectele făcute de mine în unicate“, zâmbeşte tânăra.

Colegii i-au admirat creaţia, însă au fost şi unii care au comentat, reproşându-i că acum, când totul este computerizat, ea s-a apucat să facă obiecte „de mână“. Deşi replicile mai puţin plăcute ar fi descurajat pe alţii de vârsta ei, Ioana spune că este o optimistă şi o învingătoare.

„Eu cred că voi fi lider într-o zi. De aceea vreau să am propria companie. Dacă străinii ne vând nouă produse cosmetice scumpe, cred că şi noi am putea să le vindem lor, mai ales că la noi în ţară se găsesc tot felul de plante şi ar fi păcat să nu speculăm ce avem“, crede Ioana Vasiliev.

Profil
Născută. 2 mai 1995, Piatra Neamţ.
Studii. Este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cum reacţionează cei care îţi văd accesoriile?
Mi-am creat un blog unde am postat ce-am făcut şi am fost impresionată atunci când am primit o felicitare de la un admirator din Canada. Din păcate, la noi tinerii preferă să dea bani pe un brand, pe o etichetă, decât pe ceva unicat, creat manual.
De ce vrei să ai o companie de produse bio?
De obicei, îmi place să fac ceea ce nu face toată lumea. Vreau să fiu unică şi atunci când îmi propun ceva nu mă las până nu-mi îndeplinesc visul, indiferent de cât de greu îmi este. Vreau să îmbin pasiunea pentru chimie cu ceva care merge pe piaţă. Mai ales că am avut talent antreprenorial încă de când eram mică şi părinţii mei mă susţin.

Ce-i place
„Am făcut gimnastică, dans şi tenis, dar am renunţat treptat la ele pentru şcoală. Acum îmi place ca în timpul liber să învăţ la chimie şi matematică, pentru că ştiu că din asta îmi voi asigura viitorul“, spune Ioana şi adaugă că nu are suficient timp pentru a face tot ce-şi doreşte.

Ce nu-i place
„Zilnic am şase ore la şcoală, iar după aceea trebuie să merg să învăţ şi să-mi fac temele. Programa este prea aglomerată şi nu mai am timp să-mi valorific pasiunile. Ar trebui mai multă practică şi mai puţină teorie“, crede Ioana Vasiliev.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite