Neamţ: Portret/ Cristian Radu, antrenorul braţelor de fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul conduce propria sală de fitness şi culturism, unde le insuflă tinerilor pasiunea pentru dezvoltarea armonioasă a corpului. 

Cristi Radu este cunoscut pentru pasiunea pe care o are pentru skandenberg, sport pe care l-a practicat la nivel de performanţă la începutul anilor 2000. Preocuparea pentru exerciţiile fizice o avea din copilărie, iar ramura sportivă care l-a atras cel mai mult a fost, la început, culturismul.

Înainte de ’89 nu era la îndemână oricui să practice acest sport. „Prin anii ’85-‘86 ne antrenam fără să avem prea multe informaţii, după filmele de pe casete video şi fără stimulenţii nutritivi care sunt acum pe piaţă. Era însă şi un avantaj, că alimentaţia era mult mai sănătoasă“, îşi aminteşte sportivul.

Culturismul în comunism părea o utopie după introducerea măsurilor de raţionalizare a hranei, însă voinţa era mult prea mare ca să înăbuşe pasiunea lui Cristi şi a prietenilor săi.

„Sălile de antrenament au apărut în oraş abia prin 1993 şi am practicat în aceste spaţii culturism şi skandenberg. Din 1999 mi-am deschis însă propria sală şi am dotat-o cu echipamentele necesare practicării sporturilor fizice“, mai spune Cristian.

Skandenberg, prima dragoste

Chiar dacă începuturile pietreanului au fost legate de culturism, cele mai mari satisfacţii i le-a adus o altă ramură a sporturilor din sălile de forţă, skandenbergul. „În perioada stagiului militar am avut peste 1.000 de provocări, iar meciurile aveau ca miză o bere. Cum nu consum băuturi alcoolice, transformam sticlele de bere în prăjituri“, îşi aminteşte t sportivul.

În 1991, Cristi Radu a ajuns până în sferturile de finală ale unui turneu organizat la Piatra Neamţ. După ce a demarat proiectul sălii de forţă a adus printre celelalte echipamente şi o masă de skandenberg.

Din 2001 a început să participe la concursuri, unde a avut ocazia să întâlnească adversari valoroşi. Până în 2003 a participat la 8 competiţii de skandenberg, dintre care la 7 a urcat pe podium. „Am avut un rival puternic în maramureşeanul Olimpiu Făt, multiplu campion naţional, pe care l-am învins într-un concurs disputat în 2003 la Bucureşti“, explică Cristi.

A descoperit un campion

În urmă cu doi ani, Cristi l-a descoperit la sala de forţă pe Ovidiu Iacob, un tânăr care a început să se afirme în skandenberg. La Campionatele Naţionale din aprilie 2010, Ovidiu a concurat la seniori, la categoria 110 kilograme. În meciurile cu braţul drept a fost pe locul I, iar la braţul stâng a fost pe locul II.   

Profil
Născut. 27 aprilie 1969, Piatra Neamţ.
Studii. A absolvit Liceul Auto din Piatra Neamţ.
Familie. Este căsătorit şi are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Care e diferenţa între antrenamentele de culturism şi cele de skandenberg?
În culturism trebuie să faci un număr mic de repetări, serii de 6-12, cu greutăţi mari, în timp ce pentru skandenberg trebuie zeci şi sute de repetări cu greutăţi mici. La skandenberg tot corpul trage.    
Cât de mult contează alimentaţia pentru susţinerea efortului?
Este esenţială pentru a face performanţă. Pentru tendoane şi oase corpul trebuie să primească suplimente nutritive în cantităţi mari. Altfel, există riscul să apară accidente. Oasele şi muşchii cedează dacă efortul este peste limite. Alimentaţia trebuie să fie echilibrată, pe cât posibil cu produse naturale.

Ce-i place
Lui Cristian îi place să facă drumeţii şi să se bucure de plimbările în aer liber. Pentru că alimentaţia joacă un rol decisiv în menţinerea formei sportive, Cristi apelează zilnic la mese bogate în fructe. Îi plac mâncărurile exotice şi de sezon.

Ce nu-i place
Cel mai mare „duşman“ al sportivului sunt alcoolul şi ţigările. Cristian este deranjat de oamenii care nu sunt punctuali sau de cei lăudăroşi. „În acest sport te întâlneşti des cu ipocrizia şi cu orgoliul prost înţeles“, spune Cristi Radu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite