Neamţ: Portret/ Cătălina Culbece trăieşte viaţa în acorduri de chitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta face parte din grupul folk „Amprente“ şi visează să-şi continue studiile de chitară clasică la Conservator.

Cătălina a făcut primii paşi în muzică în clasa a IV-a, când a început să activeze într-o orchestră de mandoline. „Am participat în formaţia şcolară vreme de un an şi jumătate până când am descoperit acordurile de chitară de la cursurile doamnei profesor Nicoleta Minciu. Dânsa preda cursuri copiilor din comunele Zăneşti şi Piatra Şoimului şi coordona grupul Cleştar“, îşi aminteşte tânăra.

Ea recunoaşte că a tratat instrumentul ca pe o joacă, dar a devenit în scurt timp tot mai atrasă de studiul chitării. „Tata mi-a cumpărat o chitară şi am decis să continui pe acest drum după ce am dat examenul de admitere la Liceul de Artă «Victor Braner», la secţia muzică“, mai spune Cătălina.

În această perioadă, adolescenta studiază un concert de Vivaldi cu orchestra de muzică de cameră a liceului, dar visează să ajungă să cânte şi cu orchestre mai mari. „Mai pregătesc «Pavana Capricho» de Isaac Albeniz şi trei preludii nocturne compuse de Adrian Andrei. Trebuie să munceşti mult, să capeţi experienţă ca să ajungi să fii solist în faţa unei orchestre mari“, crede Cătălina.

Singurul regret pe care îl are tânăra este că nu a început să studieze chitara clasică de la o vârstă mai fragedă. „Aş vrea să-mi continui studiile la Conservator, dar mai am timp să mă decid ce drum o să aleg. Dacă aş fi descoperit mai devreme chitara poate că eram mai hotărâtă acum“, spune ea.

Pasionată de muzica folk

Cătălina Culbece descoperă tainele instrumentului pe care îl studiază la liceu şi în grupul folk Amprente, unde este solist vocal şi instrumentist. „Am ales acest nume din mai multe variante propuse de colegi. Ideea a fost ca piesele pe care le cântăm să lase publicului o amintire, o amprentă plăcută“, explică tânăra. Grupul coordonat de profesoara Nicoleta Minciu a participat anul trecut la faza pe regiune a Olimpiadei formaţiilor artistice.

Tot în 2010, în luna octombrie, Amprente a obţinut premiul special al juriului la Festivalul Naţional de Muzică Folk «Toamna Baladelor» de la Bucureşti. Grupul a fost înfiinţat la iniţiativa profesoarei de muzică Nicoleta Minciu, care îi coordonează pe copiii pasionaţi de muzica folk. „Am avut ocazia să cântăm în faţa mai multor categorii de public. Avem seri de cântări pentru tineri, dar la diverse evenimente, cum sunt Sărbătorile de Iarnă, publicul este format din oameni mari“, mai spune adolescenta.

Profil
Născută. 26 noiembrie 1994, comuna Tazlău, judeţul Neamţ.
Studii. Este elevă în clasa a X-a la Liceul de Artă „Victor Brauner“.
Familie. Are doi fraţi şi o soră.

Întrebări şi răspunsuri
Cum vă alegeţi piesele?
Repertoriul îl stabilim împreună şi ne consultăm şi cu doamna profesoară Minciu. În cea mai mare parte abordăm muzica folk românească şi interpretăm piese ale unor compozitori consacraţi precum Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Tatiana Stepa sau Magda Puşcaş. Mai avem şi compoziţii proprii. De obicei, facem repetiţii o dată pe săptămână, dar înainte de spectacole ne vedem mai des.
Cât de uşor este să înveţi să cânţi la chitară?
Unii încearcă să înveţe să cânte după cursuri de pe internet. Eu cred însă că trebuie să înveţi cu un profesor ca să înţelegi mai bine chitara.

Ce-i place
Cătălinei îi plac plimbările în natură şi în special peisajele dominate de culoarea verde. „Mă urc în maşină cu prietenii şi mergem în drumeţii în diferite zone din judeţ“, spune pietreanca.

Ce nu-i place
Tânăra este dezgustată de politică şi este dezamăgită de problemele sociale care îi apasă pe români în ultima perioadă. „Înainte de a începe să studiez chitara chiar îmi plăcea matematica“, recunoaşte Cătălina.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite