Neamt: Portret/ Carmen Cărbunariu s-a impus ca pictoriţă în Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanca a participat la concursul de artă dedicat carnavalului 2011 din oraşul Viareggio, unde a luat premiul I şi medalia de aur pentru pictură realistă.

Carmen Mihaela Cărbunariu spune că nu-i venea să creadă că, la festivitatea de premiere, care a avut loc la 27 februarie, a primit cel mai mare premiu. „Erau acolo atâţia pictori recunoscuţi, foarte bine cotaţi, iar eu eram una pe care nu o cunoştea nimeni“, mărturiseşte pictoriţa. Succesul pietrencei a însemnat şi o recunoaştere a valorii tablourilor sale, la o cotă neaşteptată.


Stabilită în Italia de 12 ani


„Adevăratul premiu constă în faptul că toate cele trei tablouri cu care am participat la expoziţia-concurs vor fi publicate, cu cotaţia lor, în anuarul pictorilor italieni, care va apărea în mai. De obicei, se pleacă la prima cotaţie cu 500-700 de euro un tablou, însă, spre marea mea surpriză, am avut trei cotaţii foarte mari: o natură moartă cu maci la 1.500 de euro, un peisaj cu valuri la 1.700 de euro şi o perspectivă cu oraşul Viareggio văzut din mare, cu dimensiunile de 150x50 de centimetri, care este cotat la 3.500 de euro“, spune, uimită şi acum, pictoriţa.


Surpriza pietrencei stabilită de 12 ani în Italia a fost pe atât de mare, pe cât de necunoscută fusese înainte. „Am început să repictez din octombrie anul trecut, după o pauză mai mare. Din 2000 până în 2002, am pictat la comandă, fără să fiu cunoscută, dar pentru că mi-au fost văzute tablourile. Cu banii obţinuţi pe aceste tablouri am cumpărat o garsonieră în Bucureşti. Am câştigat mai mult cu pictura decât cu munca mea umilă pe care o făceam la serviciu“, precizează românca.


Propunerea de a se înscrie la un concurs naţional de pictură în Italia i-a fost făcută de un galerist care i-a văzut tablourile de acasă. „Anul trecut, am fost invitată la expoziţia prietenei unei cunoştinţe şi, când i-am văzut lucrările, mi-am zis că eu fac zece de acelea într-o zi. Am pictat patru-cinci tablouri, care i-au plăcut unei cliente“, povesteşte pietreanca. Specialistul care i-a văzut tablourile a rămas impresionat. „Mi-a spus: «Ai mână, ai tehnică, ai simţul culorii, ai tot ce trebuie. Vrei să te înscriu la un concurs naţional?». Şi aşa am ajuns la expoziţia de artă din cadrul manifestărilor Carnavalului de la Viareggio, care are 120 de ani vechime“, explică pietreanca.


Pictează de la şase ani


Deşi pictează de multă vreme, n-a crezut niciodată că va primi o recunoaştere atât de importantă. „Prima dată am pictat la şase ani. Mama, care pictase şi ea când fusese tânără, mi-a cumpăra acuarele. Dar nu mi-au plăcut, pentru că se întrepătrundeau culorile. Atunci mi-a luat culori de ulei şi am început să pictez de trebuia să mă bată ca să las culorile şi să vin la masă“, îşi aminteşte Carmen Mihaela Cărbunariu. A rămas însă o autodidactă. Nu a frecventat decât timp de un an Şcoala Populară de Artă, la Piatra Neamţ, când era clasa a V-a, unde i-a avut profesori la pictură şi sculptură pe soţii Safta şi Pompiliul Clement.


Inginer de profesie


A vrut să urmeze medicina, dar a ajuns inginer constructor. Pentru participarea la evenimentele din decembrie 1989, a fost preşedinta Asociaţiei Revoluţionarilor din Piatra Neamţ.  Dar, pentru că a rămas fără serviciu, a fost nevoită să ia calea străinătăţii. „Îmi pare rău că în unele ţări străine, cum este Italia, românii au fost văzuţi rău pentru furturi, ţigani, violuri şi aşa mai departe. La un moment dat, îţi era şi ruşine să spui că eşti român“, mărturiseşte Carmen Cărbunariu.

întrebări şi răspunsuri
Ce v-a marcat cel mai mult în călătoriile dumneavoastră?
Înainte de a ajunge în Italia, am lucrat doi ani în Iugoslavia, într-un oraş musulman, până au început bombardamentele la Pristina. Mi-a plăcut foarte mult ospitalitatea acelor musulmani. La fel, am avut o surpriză la Chişinău, unde nu mă aşteptam să fie atât de primitori. Mi-a plăcut foarte mult şi la Sankt Petersburg, unde am văzut unul dintre cele mai mari muzee din lume. 
Ce pictori vă plac?
Caravaggio, Tintoretto, Tonitza şi Grigorescu.
Ce aţi făcut ca inginer constructor?
Am lucrat pe şantier, de exemplu la centrala atomică de la Cernavodă sau la barajul de pe Ialomicioara, lângă Sinaia.

ce-i place
Pictoriţa spune că-i place viaţa. „Îmi place să dansez. Îmi place poezia şi am scris versuri în timpul liceului. Iubesc muzica. Am făcut canto şi aş fi vrut să studiez la Conservator. Citesc mult, îmi plac foarte mult romanele istorice şi de călătorie. Ador călătoriile şi am vizitat Rusia, Franţa, Austria, Germania“, spune pietreanca.
ce nu-i place
„Nu pot suporta grandomania, minciuna şi lipsa de punctualitate“, precizează Carmen Mihaela Cărbunariu.

profil
născută. 9 mai 1958, la Piatra Neamţ.
studii. Facultatea de Construcţii din cadrul Institutului Politehnic Iaşi.
familie. A divorţat, are un copil.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite