Neamţ: Portret/ Andrei Dudău s-a umplut de aur din trânte pe saltea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul pietrean conduce, la numai 16 ani, propria sală de fitness şi culturism unde le insuflă tuturor pasiunea pentru dezvoltarea armonioasă a corpului. 

Are 16 ani şi a început antrenamentele la lupte în 2006. Talentul, munca şi devotamentul pe care le-a demonstrat încă de la început, l-au trimis direct pe podium, la mai puţin de opt luni de la debutul pe saltea. „Prima medalie a fost cea de campion naţional la categoria copii, de la Mamaia 2006. A însemnat foarte mult pentru mine deoarece m-a impulsionat să merg mai departe“, îşi aminteşte Andrei.

S-a specializat în obţinerea medaliei de aur

De atunci, palmaresul tânărului sportiv s-a îmbogăţit vertiginos. A mai câştigat trei medalii de aur, una de bronz şi alte două care au marcat prezenţa la memorialele de lupte-greco romane de la Braşov.

„Am deja o participare la Campionatele Europene din vara anului 2009 organizate în Serbia. Din păcate, atunci am fost eliminat şi mi-am pus speranţele în cele de anul ăsta“, a spus încrezător Andrei. Printre participările din străinătate se mai numără două competiţii, din Polonia şi Serbia, la două turnee preliminare pentru calificarea la Olimpiada Cadeţilor din Singapore, unde a obţinut un onorabil loc opt între zecile de concurenţi din toată Europa.

Andrei consideră că şi-a luat deja viaţa în propriile mâini. A câştigat primii bani din sport şi speră să poată obţine cât mai multe medalii la competiţiile viitoare.

„Până acum am câştigat 1.000 de lei din sportul acesta. Anul trecut, am reuşit să merg la mare din banii mei“, se mândreşte sportivul. Şi cunoscuţii tânărului îl apreciază pentru eforturile pe care le face şi îl susţin la fiecare competiţie. „Părinţii şi-au făcut curaj şi au venit să mă vadă luptând. Mama a fost cea care s-a speriat puţin pentru că se teme să nu mă lovesc pe saltea. În timp, s-a obişnuit şi toţi cei care mă cunosc sunt foarte mândri de mine. Mama mă aşteaptă cu un tort de fiecare dată când mă întorc cu o medalie“, spune luptătorul pietrean.

„Trebuie să ma întorc cu o medalie“

Deşi ceilalţi colegi ai săi de la lotul din Piatra Neamţ sunt în vacanţă, Andrei continuă antrenamentele. Următorul pas este participarea la Campionatele Europene organizate în august în Serbia, la Sarajevo. „Competiţia va avea loc la începutul lunii august şi trebuie să mă pregătesc intens. În iulie nu voi sta acasă, ci plec în cantonament la Piteşti. Trebuie să mă întorc cu o medalie!“, spune Andrei.

Profil
Născut. 20 octombrie 1994, la Piatra Neamţ.
Studii. Liceul Sportiv Piatra Neamţ, secţia handbal.
Familie. Are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Cum de nu ai ales un sport de echipă, unde munca se împarte la toţi membrii?
Sunt o persoană responsabilă, care nu fuge de sarcini. Îmi place să mă bazez numai pe mine. Este greu să accept că pot să pierd din cauza unui coleg. Pe saltea fiecare munceşte pentru el şi primeşte răsplata pentru ceea ce a reuşit să obţină.    
Cum se prezintă cluburile din ţară, comparativ cu cele din străinătate?
Din păcate, ne lipsesc multe lucruri, atât nouă sportivilor, cât şi sălilor unde ne antrenăm. Am mers prin săli din aproape toată România şi sincer, cred că la acest moment nu putem organiza o competiţie cu oaspeţi din afara ţării. Contează spaţiul, organizarea şi echipamentele.

Ce-i place
Andrei este pasionat de călătorii. Sportul pe care îl practică l-a purtat în întreaga ţară şi totuşi îşi doreşte să colinde lumea întreagă. „Visul meu este să ajung în America. Dacă nu pot să rămân să mă stabilesc acolo, măcar să o vizitez“, mărturiseşte adolescentul.

Ce nu-i place
Băiatul se consideră foarte muncitor. „Nu îmi place să pierd nici pe saltea, nici pe terenul de fotbal, indiferent că este numai un joc. Muncesc mult pentru victorii şi cred că le merit pe deplin“, afirmă sportivul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite