Neamţ: Portret/ Ana Istrate, vicoveanca de la poalele Pietricicăi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta spune că s-ar plictisi dacă nu şi-ar dedica timpul liber cântecului, dansului şi picturii. Nu-şi poate imagina cum ar arăta viaţa ei fără acestea.

Prima şi marea sa dragoste este muzica populară. Când avea 6 ani, părinţii au descoperit că are talent şi au înscris-o la Palatul Copiilor. „Am cântat şi muzică uşoară şi populară, dar cea de-a doua rămâne preferata mea. Mă reprezintă pentru că sunt român şi este păcat că acum nu i se acordă prea multă importanţă“, crede Ana Istrate.

Pasiunea micuţei artiste i-a fost insuflată de bunică, care obişnuia să-i cânte. Astfel, ea a început să înveţe şi să interpreteze melodii  cunoscute ale artiştilor populari. De fiecare dată când ansamblul de dansuri populare „Codrii Neamţului“, de la Palatul Copiilor, participă la vreun festival, Ana este invitată ca solistă.

Fără emoţii pe scenă

„Prima dată am fost la un concurs la Palatul Copiilor când eram la grădiniţă, iar primele emoţii le-am avut în clasa a III-a, când am cântat la o serbare la şcoală. Acum m-am obişnuit, deşi, dacă sala este foarte plină, mă emoţionez puţin“, recunoaşte Ana.

Anul trecut, a adunat numeroase premii de la concursurile la care a participat şi speră ca şi la festivalul-concurs de muzică populară „Florile Ceahlăului“, care va fi la Piatra Neamţ în luna martie, să urce pe podium. „Anul trecut am câştigat premiul I la concursul «E ziua
noastră» de la Târgu Neamţ şi premiul al II-lea la «Stele fără nume», concursul de la Casa de Cultură din Piatra Neamţ. Nici nu ştiam că voi câştiga şi m-au sunat colegii să mă anunţe că am luat premiul. La festivalul «Maria Tănase» de la Craiova am luat premiul al II-lea, iar la «Comoara Moldovei» din Bârlad am ocupat locul III“,
spune Ana Istrate.

Cei care au ascultat-o până acum au comparat-o cu Sofia Vicoveanca. „Melodiile mi le aleg singură şi le caut pe cele mai dificil de interpretat pentru că-mi place să dau tot ce-i mai bun din mine. Îmi plac doinele, dar depinde foarte mult de felul în care mă simt în momentul în care-mi aleg o melodie pentru a o cânta“, spune micuţa artistă.

Dans şi ore de pictură

Repetiţiile pentru concursurile de muzică pentru copii le face singură, acasă, însă Ana a vrut să-şi valorifice şi alte talente. „Anul trecut m-am înscris la cursuri de dans sportiv. Vroiam să fac mişcare şi mă relaxez când dansez. Din luna ianuarie merg şi la cursurile de desen de la Palatul Copiilor. Nu-mi pot imagina cum ar fi viaţa mea acum dacă nu aş face aceste lucruri“, a mai spus micuţa artistă.

Profil
Născută. 17 octombrie 1998, Piatra Neamţ.
Studii. Este elevă în clasa a VI-a la Şcoala nr. 2.
Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este să pierzi sau să câştigi pe scenă?
Nu este plăcut să pierzi, dar asta nu înseamnă că încep să plâng sau să mă supăr pe cineva. De fiecare dată, după concursuri, mă uit la înregistrările făcute de părinţi ca să ştiu unde am greşit şi unde mai am de lucrat. De obicei ştiu să mă autoevaluez şi sunt destul de severă cu mine.
Îţi doreşti o carieră în domeniul muzical?
Muzica populară este o pasiune şi asta va rămâne întotdeauna pentru mine. Mi-ar plăcea să devin cunoscută precum Angela Moldovan sau Sofia Vicoveanca, dar eu vreau să fiu judecătoare. Văd la ştiri atâtea nedreptăţi şi vreau să fac ordine în ţară.

Ce-i place
„În timpul liber îmi place să merg la bowling cu părinţii sau cu prietenii şi uneori reuşesc să şi câştig. Îmi plac foarte mult dulciurile, mai ales ciocolata, şi jocurile pe calculator. Seara, când nu am de învăţat pentru şcoală, stau şi citesc. Cartea mea preferată este «Singur pe lume» de Hector Malot“, a spus Ana.

Ce nu-i place
„Nu suport să văd oameni violenţi. Cred că totul se poate rezolva cu vorba bună. Nu-mi mai plac oamenii care mint sau prietenii falşi. Cred că sunt un copil normal şi mai fac şi mofturi la mâncare. Nu-mi mai place să mănânc carne sau supe şi nici să joc baschet“, povesteşte Ana.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite