Neamţ: Portret/ Ruxandra Mîndru vrea Oscar pentru muzică de film

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruxandra Mîndru
Ruxandra Mîndru

Adolescenta cântă la trei instrumente, compune şi înregistrează piese. Muzica o inspiră să scrie şi are în lucru un roman intitulat „Furtuna lupilor“.

Tânăra spune că e fascinată de coloanele sonore ale filmelor celebre. „Acestea sunt foarte bine punctate, mi-au atras atenţia şi, tot ascultându-le, am început să le analizez din punct de vedere al structurii, al orchestraţiei, cum creşte tensiunea sau emoţia. Treptat, am început eu să compun muzică specială pentru o poveste pe care am scris-o sau pentru un film imaginar“, spune Ruxandra Maria Mîndru, care speră că  într-o zi va obţine Oscarul pentru muzică de film.


La cinci ani cânta la pian


Adolescenta stăpâneşte trei instrumente: pianul, chitara şi fluierul. „Primul a fost pianul. Cânt la el de la cinci ani, când părinţii m-au dus la un profesor. Prima mea apariţie pe scenă a fost la Clubul CFR, un an mai târziu“, îşi aminteşte Ruxandra. După lecţiile de pian, a apărut prima chitară. „Tata cântă foarte bine la chitară şi compune de multă vreme. Mi-a cumpărat o chitară bună, ca premiu pentru că m-am clasat în primii trei la Olimpiada Naţională de Educaţie Tehnologică“, mărturiseşte eleva. Chitara şi pianul se îmbină foarte bine, crede Ruxandra.


„Chitara are un stil diferit, atinge altfel emoţia unei piese cântate de obicei la pian. Acum lucrez la un mixaj video cu un duet pian-chitară, ambele cântate de mine. Practic, chitara acoperă un anumit stil, pe partea ei, în timp ce pianul punctează altceva şi împreună dau un lucru foarte plăcut“, precizează mica muziciană care recent a primit cadou un fluier, după ce s-a clasat în primii zece la Olimpiada Judeţeană de Română.


Cântă în cor


„Am descoperit un grup de muzicieni, care au piese foarte frumoase, acompaniate şi de fluier, mi-a plăcut foarte mult şi mi-am spus să încerc şi eu“, recunoaşte eleva. Ruxandra este pasionată şi de muzica de cor. În urmă cu cîteva zile, a fost cooptată într-un cor. „La colegiu a avut loc o preselecţie pentru corul «Cântec sfânt», dirijat de Cătălin Oreste. Cântatul pe mai multe voci educă foarte bine urechea“, consideră adolescenta.


Pentru Ruxandra, muzica este un univers aparte. „De foarte multe ori ajung la cuvinte prin intermediul muzicii, întâi e muzica şi apoi vin cuvintele. De exemplu, pentru ora de română, aveam de scris un eseu despre furtună. Neştiind cum să încep, am ajuns la pian şi, jucându-mă cu clapele, am compus o piesă de 12 minute. Pe baza sentimentelor din această piesă, am redactat textul «Furtuna lupilor», care este în curs de dezvoltare, pentru a deveni roman“, încheie pietreanca.

întrebări şi răspunsuri
Ce este muzica pentru tine?
Uneori, este ca un zid protector, o alveolă în care se dezvoltă un univers întreg, dar, totodată, este cea mai frumoasă rampă pe care poţi să păşeşti spre lume. 
Cum te văd colegii?
Mă văd mai mult ca pe o participantă la olimpiade, decât ca pe o pasionată de muzică. Am obţinut locuri importante la olimpiade de română, engleză, matematică, chimie, educaţie tehnologică şi chiar religie.
Cum poate fi ascultată muzica ta?
Am un cont pe Youtube pe care am adunat filmări cu mine cântând, mai ales la instrumentul preferat, pianul, dar şi cu acompaniament vocal.

ce-i place
Pietreanca spune că îi place să se plimbe prin ploaie, adoră mirosul de iarbă proaspăt cosită şi să tragă cu arcul. „Am arc, am săgeţi şi trag cu orice ocazie, mai ales la bunicii din Iaşi, care stau la casă“, a spus Ruxandra. Fata a adăugat că îi place mult să scrie în limba engleză. „E limba străină în care sunt mai fluentă“, a explicat eleva.

ce nu-i place
„Nu îmi plac păianjenii, pentru că sunt aşa de mici şi cu multe picioare şi lasă pânze urâte. Nu îmi plac pur şi simplu. Îmi displac lucrurile care nu sunt bine făcute şi cele murdare“, a mărturisit adolescenta.

profil
născută. 29 ianuarie 1997, la Piatra Neamţ.
studii. Este elevă la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ dinPiatra Neamţ.
familie. Este singură la părinţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite