Neamț: Ploile au scumpit mierea de albine la piață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apicultorii nemțeni se plâng că anul acesta producția de miere a scăzut cu cel puțin o treime față de anul trecut.

Motivul pentru care producția a scăzut este direct legat de condițiile meteo nefavorabile din acest an. „Producția de miere de rapiță a fost aproape zero din cauză că au înghețat culturile în iarnă, iar mierea de salcâm e la fel de rară pentru că au fost ploile de la începutul verii", spune Maria Iosub, o săteancă din comuna Bodești care face apicultură de mai bine de 50 de ani.

Cu motivația unei recolte slabe în acest an, crescătorii de albine care vin în piața centrală au mărit deja prețurile la produsele apicole. „De la 14 lei am mărit la 16 lei prețul unui kilogram de miere polifloră, iar la mierea de salcâm de la 20 de lei am crescut prețul pe kilogram la 24 de lei, dar vânzarea nu merge", se plânge bătrâna.

Produsele apicole căutate pentru remedii naturiste

Consumatorii constanți ai produselor de acest gen sunt mai greu de convins că majorarea prețurilor este justificată. „Eu cumpăr oricum că am nevoie pentru un tratament, așa că nu am ce face. Cred însă că, per total, numărul clienților la tarabă scade", spune pietreanca Mihaela Dobrișan. Singura speranță a apicultorilor pentru redresarea pe partea a doua a anului se leagă de producția de miere polifloră și cea obținută din cultura de floarea soarelui.

Cea mai importantă zonă de producție pentru mierea de albine se află în partea de est a județului, acolo unde se găsesc suprafețe mari cu terenuri cultivate. „Anul acesta problemele au apărut la începutul lunii iunie când, după o perioadă de căldură, a venit frigul și ploile, iar familiile de albine au stat pe puiet și au murit. Au mai fost ani cu probleme din cauza vremii în 2001 și în 2004", spune Gheorghe Amaicei, membru în Consiliul Apicol Județean.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite