Neamţ: Plase pe trotuar pentru tencuiala desprinsă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţia de Proprietari şi Primăria îşi pasează responsabilitatea repara-ţiilor la blocul vechi de aproape jumătate de secol.

Trecătorii care au avut drum prin faţa blocului 10 de pe Bulevardul Decebal au tras o sperietură zdravănă după ce o bucată de tencuială s-a desprins şi a căzut în zona pietonală. Construit în anii 1962-1963 de Uniunea Judeţeană a Cooperaţiei Meşteşugăreşti (UJCM), imobilul este printre cele mai vechi din oraş, colţ cu blocul «Viitorului», primul din Piatra (1956). „A fost ca o tornadă care a durat câteva secunde şi a desprins încărcătura deja umflată pe faţadă“, spune un comerciant din zonă martor la incident.

Zona pietonală de sub bloc, pericol de accidente
Nu a fost nimeni rănit, dar bucăţile de tencuială se pot desprinde în orice moment. „Am făcut cerere la primărie de cinci ani să cuprindă blocul pe lista imobilelor care să intre în programul de reabilitare. Au fost făcute lucrări din taxa edilitară la mai multe blocuri de pe Decebal, dar acesta a fost ocolit“, spune Gheorghe Amariei, preşedintele Asociaţiei 6. Reprezentanţii Asociaţiei spun că au căutat să rezolve problema reabilitării exterioare a blocului cu bani de la proprietari, dar tentativa a eşuat din cauză de oamenii nu au cotizat la fondul de reparaţii. „Locatarii de pe o scară care are vederea în spatele blocului şi-au făcut singuri reparaţiile exterioare şi a trebuit să le restituim banii pe care începusem să-i adunăm“, spune administratorul Aurel Irimia.

Planurile edililor nu le dau mari speranţe locatarilor din bloc, iar problema se poate acutiza dacă nu se intervine în scurt timp la faţadă. „Blocul nu se află pe lista de anvelopare termică, dar ar putea fi reabilitat din banii colectaţi prin taxa edilitară“, spune Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Reparaţia, datoria proprietarilor
Până la reparaţia blocului, reprezentanţii Asociaţiilor de proprietari şi a Cooperaţiei care are în chirie spaţiile comerciale de la parterul blocului au împrejmuit de ieri zona, periculoasă pentru trecători.

„Am montat o plasă de protecţie ca să nu cadă tencuiala în capul oamenilor, dar reparaţia cade în sarcina proprietarilor“, spune Constantin Şerban Nemens, şeful Asociaţiei Judeţene a Societăţilor Cooperative Meşteşugăreşti „Dacica“ Neamţ. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite