Neamt: Pistele pentru biciclişti aşteaptă finanţarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei peste 12 kilometri de pistă depind de banii de la Mediu şi de fondurile europene. Un prim proiect prevede amenajarea a trei trasee pentru cei pasionaţi de mersul pe bicicletă, iar un altul presupune realizarea unei piste comune pentru pietoni şi biciclişti.

Unul dintre proiectele gândite de municipalitate pentru amatorii de mişcare din oraş prevede realizarea a trei piste pentru biciclişti, care vor străbate întregul oraş. „În momentul de faţă se realizează studiul de fezabilitate. Proiectul prevede realizarea a trei trasee cu o lungime totală de 10 kilometri şi va fi depus la Administraţia Fondului pentru Mediu în momentul în care va fi lansat proiectul naţional «Piste pentru biciclişti». Aşteptăm şi apariţia ghidului de finanţare pentru a putea definitiva indicatorii tehnico-economici ai proiectului“, a precizat Vlad Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.

Un prim traseu ar porni din bulevardul Dacia spre strada Orhei, zona Brădet, după care va continua cu Piaţa Centrală, bulevardul 9 Mai, Gară şi strada Bistriţei. Ruta va traversa calea ferată către vechiul poligon auto, trecând prin dreptul Uzinei de apă.

Pe unde vor merge bicicliştii

Cel de-al doilea traseu, care se uneşte în zona Brădet cu primul, porneşte de pe bulevardul Traian, din dreptul Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu“, până la Spitalul Judeţean. A treia rută destinată bicicliştilor ar avea ca punct de start Gara din Piatra Neamţ, continuând spre bulevardele Republicii şi Decebal, pe strada Eroilor şi până la Stadionul de la Borzoghean. Cei care speră ca aceste planuri să devină realitate cât mai repede posibil sunt tinerii, care se plâng că nu au unde să iasă cu bicicletele.

Ciclopietonal de 2,3 Km

„Prin oraş nu ai cum să mergi pentru că sunt multe maşini, iar pe trotuare mai comentează oamenii. Trebuie piste cât mai repede“, se plânge Răzvan Iliescu, elev în clasa a XI-a. Al doilea proiect prevede amenajarea unei piste pentru pietoni şi biciclişti, cu o lungime de 2.130 de metri şi o lăţime de trei metri, care să respecte normativele europene privind rezistenţa şi siguranţa utilizatorilor. Conform calculelor făcute de edili, valoarea proiectului realizat prin POR ar fi de 22.560.364 de lei, fără TVA. Ciclopietonalul va fi amenajat pe marginea Bistriţei şi a Lacului Bâtca Doamnei.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite