Neamţ: Piramida de pe Toaca s-a pierdut în ceaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de curioşi au urcat ieri Ceahlăul ca să pozeze misterioasa imagine care apare în fiecare an de Ziua Muntelui. Privitorii au rămas însă dezamăgiţi pentru că anul acesta o ceaţă groasă a ascuns înălţimile.

Şi anul acesta pietreanul Mihai Marin a fost printre primii care au venit la întâlnirea cu ciudatul fenomen, care capătă tot mai multă popularitate.

„De la an la an vin tot mai mulţi curioşi, iar acum erau în jur de 40 de persoane care veniseră special pentru a observa fenomenul“, spune Mihai. Cei mai mulţi spectatori erau tineri, iar printre ei s-a strecurat chiar şi o faţă bisericească, dotată cu un aparat foto ultimul răcnet. Cu toţii au venit pe munte „cu noaptea-n cap“, pentru că misterioasa piramidă este foarte matinală.

Hologramă din trei stânci

Cel mai bun moment de observaţie este între 6 şi 7 dimineaţa, imediat după răsăritul soarelui. Fenomenul poate fi observat doar în condiţii meteo ideale, cu cer senin. Din păcate, anul acesta, o ceaţă groasă a acoperit Ceahlăul, aşa că zecile de curioşi au trebuit să se mulţumească cu relatările celor care au observat fenomenul anii trecuţi. Forma piramidală rezultă din alăturarea umbrelor lăsate de trei stânci, Vârful Toaca, Piatra Ciobanului şi Panaghia.

„Se formează într-adevăr ca o hologramă şi dă senzaţia de spaţialitate, ba chiar uiţi că este undeva jos sub tine. O vezi ca şi cum ar fi dreaptă şi ai fi tu deasupra ei“, spune inginerul Romeo Baroi, un alt nemţean care studiază fenomenul.

Un fost salvamontist a făcut descoperirea

Descoperitorul piramidei a fost profesorul universitar Nicolae Ţicleanu, un fost salvamontist nemţean care i-a adus pe munte şi pe colegii de la Facultatea de Geologie din Bucureşti.

„În 2003 am observat prima dată piramida tridimensională de pe vârful Toaca. Atunci urcasem cu domnul Ţicleanu şi mai erau colegii lui de la Universitate“, îşi aminteşte Mihai Marin. Pasionaţii muntelui mai spun că tot în această perioadă a anului mai pot fi observate de la Toaca proiecţii ale siluetelor umane în curcubee luminate asemeni unor aure.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite