Neamţ: Pietrenii îşi izolează singuri apartamentele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locatarii s-au săturat să aştepte subvenţii de la minister şi-şi cumpără materiale de termoizolare ca să reducă cheltuielile. Blocurile s-au umplut de schele, iar proprietarii apartamentelor au învăţat să fie constructori.

Motivul care i-a făcut pe pietreni să-şi izoleze singuri apartamentul este apropierea sezonului rece. Lor le este frică că, la iarnă, vor avea de plătit sute de lei la întreţinere şi se gândesc de pe acum să-şi micşoreze factura. În această situaţie sunt locatarii din blocul B11 de pe Strada Dărmăneşti . Aceştia au adunat bani pentru a se înscrie în programul guvernamental de izolare termică a blocurilor.

Din nefericire pentru ei, blocul a fost tăiat de pe lista subvenţiilor. Au vorbit cu un constructor, dar au renunţat să apeleze la acesta după ce li s-au cerut 70 de lei pe fiecare metru pătrat de izolat. În consecinţă, locatarii şi-au suflecat mânecile şi au trecut singuri la treabă.

Economii de minim 1.000 de lei la termoizolare

Mai întâi au cumpărat materiale de construcţie şi apoi singuri, sau ajutaţi de prieteni, şi-au termoizolat apartamentul. Gheorghe Blaga are un apartament cu trei camere, la parter, care ocupă o întreagă latură laterală.

„Am placat cu polistiren de 10 centimetri grosime întreaga suprafaţă exterioară, care are circa 90 de metri pătraţi, iar costurile au ajuns pe la 5.000 de lei“, a precizat Gheorghe Blaga. Lucrând singur, Gheorghe Blaga a făcut economie de 1.300 de lei. În apropiere, în  blocul B17 de pe Strada 1 Decembrie, Costel Nacu are apartamentul cu două camere amplasat la etajul unu, fără pereţi exteriori în lateral.

Autorizaţia costă 0,1% din valoarea lucrării

„Izolarea celor 23 de metri pătraţi exteriori m-a costat doar 1.100 de lei, pentru că am cumpărat eu materialele“, a spus Costel Nacu. Dacă ar fi apelat la constructori, ar fi trebuit să achite peste 1.600 de lei.

În aceeaşi zonă, la blocul 40 (A11) de pe Strada Dărmăneşti, şi Mihai Darie a făcut o economie de cel puţin 400 de lei. „Apartamentul meu are vreo 40 de metri pătraţi exteriori. Cu tot cu glafuri făcute la ferestre, mă costă 2.400 de lei izolaţia“, a mai spus Mihai Darie.

Nemţenii care doresc să-şi izoleze locuinţa trebuie să scoată mai întâi o autorizaţie, potrivit hotărârilor de Consiliu Local luate anul trecut. „Autorizaţia costă 0,1% din valoarea lucrării“, a precizat Radu Tudor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Piatra Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite