Neamţ: Pietrenii, pregătiţi pentru dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au pus la punct strategia de intervenţie în cazul în care oraşul ar fi lovit de vreo calamitate.

Prefectul Mihai Archip a aprobat planul roşu de intervenţie în caz de dezastre, care a fost întocmit de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Petrodava“.

„Acest plan are în vedere situaţiile de urgenţă care, prin amploare şi manifestare, produc un număr însemnat de victime, cum ar fi cutremurul de pământ, incendiile, accidentele de circulaţie sau feroviare şi aşa mai departe“, a precizat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

Barajul Bicaz, principalul pericol

Conform Planului de analiză şi acoperire a riscurilor elaborat de ISU Neamţ, locuitorii municipiului Piatra Neamţ sunt expuşi la numeroase riscuri de producere a unor calamităţi. Cel mai mare pericol îl reprezintă avarierea barajului de la Bicaz.

„Starea tehnică a amenajărilor hidrotehnice este corespunzătoare“, se precizează în respectivul plan al ISU Neamţ. Totuşi, un studiu întocmit de Institutul de Studii şi Proiectări Hidrotehnice (ISPH) Bucureşti ia în calcul mai multe ipoteze care pot duce la dezastre, şi anume apariţia unor debite catastrofale sau a unor fisuri la baraj.

În cea mai defavorabilă situaţie, avarierea barajului pe 75% din înălţime şi lăţime, când s-ar produce o breşă de 73,3x150 metri, oraşul Piatra Neamţ ar fi acoperit aproape în totalitate de apă. Unda maximă a inundaţiei ar ajunge în lacul Bâtca Doamnei în 32 de minute şi i-ar trebui alte 4 minute ca să atingă captarea de la Reconstrucţia.

Înălţimea apei ar fi de 60 de metri la Bicaz şi ar scădea la aproape 20 de metri în zona oraşului Piatra Neamţ. Aceasta înseamnă că ar fi acoperite blocurile cu patru etaje, iar cele cu zece etaje, dacă rămân în picioare, ar avea circa opt nivele sub apă. Evacuarea populaţiei din zonă ar trebui să se facă pe înălţimile din jurul oraşului: Pietricica, Cozla şi Cernegura.

Alt risc este producerea unui cutremur, situaţie în care oraşul ar fi, totuşi, mai puţin expus decât Romanul, de exemplu. De asemenea, este luată în calcul ipoteza producerii unor alunecări de teren de pe Doamna, producerea unor explozii la rezervoarele de la benzinării sau a unor accidente chimice pe platforma de la Săvineşti.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite