Neamţ: Pietrencele, răsfăţate cu flori din Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producţia locală de zambile, lalele sau narcise este sabotată şi în această primăvară de importuri. După desfiinţarea serelor, foarte puţini florari locali îndrăznesc să investească în solarii şi preferă să se aprovizioneze de la depozite.

Comercianţii spun că piaţa florilor de primăvară este invadată în proporţie de peste 80% de marfa adusă din Olanda sau Turcia.

„Mergem la depozit la Bacău sau la Bucureşti, ne aprovizionăm cu flori la preţ de en-gros şi le vindem cu adaosul comercial pe care îl practică fiecare. De unde bani să cumpăr teren să fac sere?“, spune florăreasa Elena Stănescu. Profitul nu e mare, adaugă femeia, de 50 de bani, sau un leu la firul de zambilă, iar vânzările nu au fost grozave pe 1 martie.

„Poate de Ziua Femeii o să fie cererea mai mare, că după aceea doar la Paşte ar mai fi ceva vânzare“, se arată optimistă florăreasa.

Tradiţie de familie

Andrei Vădureanu este unul din puţinii producători locali de flori care şi-a pregătit cultura încă din toamnă.

„Suntem o familie care ne ocupăm cu aşa ceva de dinainte de Revoluţie. Chiar dacă avem costuri mari, scoatem o producţie de flori în fiecare primăvară. Ţinem la tradiţie, dar de multe ori îţi vine să te laşi“, spune pietreanul care a livrat zilele trecute comercianţilor locali câteva sute de fire de petunii, lalele şi zambile.

„Nu mai avem serele din oraş sau de la Izvoare, care produceau mult şi puteau dicta preţul pieţei. Costurile unei investiţii nu ar fi atât de mari, dar îţi trebuie o suprafaţă mare, sol bun, multă muncă şi pricepere ca să merite efortul“, declară Ioan Ghiuţă Ţarălungă, şeful Unităţii Fitosanitare Neamţ.

Prima producţie de lalele la ghiveci

Ocolul Silvic Gârcina încearcă să revigoreze piaţa locală de flori. Pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi au fost produse 800 de fire de zambilă, 1.600 de lalele, 1.000 de narcise şi tot atâtea de muscarii.

„A fost un experiment, pentru că a trebuit să asigurăm în seră un echilibru între lumină, temperatură şi umiditate pentru ca florile să se deschidă pe 7 martie. Florile sunt livrate în ghivece, iar preţurile sunt cele practicate în depozitele en-gros, cu până la 50% mai mici decât cele din comerţul en-detail“, spune inginerul silvic Oana Gheorghiu.
Dincolo de preţul mic, avantajul florilor cumpărate la ghiveci este că ţin mai mult decât cele vândute la buchet, iar bulbii pot fi replantaţi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite