Neamţ: Pietonii, vinovaţi în accidentele rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, moartea a venit pe patru roţi pentru 19 nemţeni, din care 12 au circulat ilegal. Următorii responsabili de producerea tragediilor pe şosele sunt vitezomanii şi şoferii care nu acordă prioritate. Dovadă sunt şi amenzile aplicate de poliţişti.

La începutul acestei luni, un bărbat de 47 de ani, din Secuienii Noi, şi-a pierdut viaţa după ce a fost izbit în plin de o maşină. Nemţeanul a traversat strada prin loc nepermis şi fără să se asigure.

Din ianuarie şi până acum, alte 18 persoane au decedat în accidente auto. Cele mai multe victime au fost înregistrate în zilele de 25 şi 26 februarie. „Au fost cinci persoane decedate în numai două zile. Cel mai grav accident din acest an a fost pe 25 februarie, în localitatea Pipirig. Şoferul a pierdut controlul asupra volanului şi a intrat în coliziune cu un capăt de podeţ. Două persoane au decedat: conducătorul auto, în vârstă de 20 de ani, şi pasagerul din dreapta, de 44 de ani“, a precizat inspector principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Neamţ.

Un alt accident cutremurător petrecut în acel weekend s-a soldat cu decesul lui Cosmin Constantin Ciocan, de 35 de ani, fost prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz.

Pietoni indisciplinaţi

Anul trecut, 59 de persoane şi-au găsit sfârşitul pe şosele, iar alte 280 au fost rănite grav în accidente.

Poliţiştii au stabilit că principala cauză rămâne indisciplina pietonilor. „Sunt unii care se aruncă pe unde apucă şi nu se uită deloc, iar uneori nu mai ai cum să-i  eviţi. Sau, chiar astăzi am văzut o femeie care traversa ca melcul pe stradă, chiar dacă a auzit ambulanţa. Salvarea a trebuit să oprească şi s-o lase să traverseze“, spune taximetristul Lucian Andrei.

Vinovaţi de producerea accidentelor mortale sunt şi şoferii vitezomani sau cei care nu acordă prioritate pietonilor ori consumă alcool înainte de a se urca la volan. Din aceste motive poliţiştii au mărit numărul controalelor în trafic.

Străzi pline de vitezomani

„Duminică, 3 aprilie, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Neamţ au aplicat 171 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 19.620 de lei. 132 dintre acestea au fost pentru încălcarea regimului de viteză. Au fost reţinute trei permise de conducere pentru depăşirea cu mai mult de 50 de kilometri pe oră a regimului legal de viteză pentru sectorul de drum parcurs“, a adăugat Cătălina Bădeanu.

Cauze ale accidentelor:
- Indisciplina şoferilor;
- Viteza peste limita legală;
- Neacordarea de prioritate;
- Consumul de alcool.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite