Neamţ: Perla Invest, cedată unor firme din Cipru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea care se ocupă de infrastructura turistică a oraşului va fi administrată de o companie din „paradisul fiscal“. În urma unei licitaţii la care a participat doar Authentic Travel & Management SA, firma a primit pe mână afacerile profitabile ale Primăriei.

Societatea Primăriei prin care s-au făcut investiţiile pentru infrastructura turistică, Perla Invest SRL, va fi dată spre administrare pentru 20 de ani unei firme înfiinţate în luna mai. 


Authentic Travel & Management SA are ca acţionari două firme înregistrate în „paradisul fiscal“ din Cipru şi, cu doar 10%, alta din România - Ged Oil Company SRL Bucureşti. Conform Ministerului Finanţelor, aceasta a avut, în 2008, un profit net de 2.657.200 de lei, la o cifră de afaceri de 7,6 milioane de lei, cu un singur angajat. Celelalte firme acţionare sunt, cu 50%, Authentic Trustees Ltd înregistrată în Nicosia, Cipru, şi, cu 40%, D.D. Land Oil Corporate Ltd.


Fără concurenţă


Licitaţia a fost organizată fără restricţiile unui contract de achiziţii publice. „Licitaţia n-a avut nicio treabă cu Primăria Piatra Neamţ, pentru că a fost organizată de Perla Invest“, a declarat Dragoş Aprofirii, de la Serviciul Comunicare al Primăriei Piatra Neamţ. Conform purtătorului de cuvânt al municipalităţii, organizarea acestei licitaţii a fost anunţată.

„Termenele pentru desfăşurarea licitaţiei au fost 11 mai, 26 mai şi 14 iunie. La primele două termene nu s-a prezentat nimeni“, a precizat Radu Tudor. Cum la al treilea termen a existat un doritor, compania a fost declarată câştigătoare fără să conteze dacă are sau nu experienţă în domeniu.


Întrebat care sunt garanţiile că resursele financiare ale SC Perla Invest SRL nu vor fi dirijate către paradisul fiscal în care sunt înregistraţi  acţionarii firmei câştigătoare, purtătorul de cuvânt a dat un răspuns evaziv. „Toate drepturile şi obligaţiile administratorului vor fi stipulate în contractul de delegare a administrării“, a declarat Tudor.


Licitaţia necunoscută


Conform contractului-cadru votat de consilieri, Authentic Travel  are obligaţia să constituie un fond de garanţie egal cu o singură rată pe care o are de plătit Perla Invest pentru creditul de 10 milioane de euro. Firma are dreptul să primească 20% din veniturile proprii, după ce se scad ratele bancare de rambursare a creditelor, cheltuielile cu salariile şi utilităţile. Restul de 80% îi revine.


Anterior organizării licitaţiei pentru înstrăinarea administrării Perla Invest, prin Consiliul Local a fost trecută o hotărâre care îi dă spre administrare două afaceri profitabile de-ale municipalităţii. În 29 aprilie, a primit administrarea Ştrandului şi a Parcului Zoologic.

La telefonul publicat de Registrul Comerţului pentru firma Authentic Travel & Management SA, a răspuns o doamnă care a spus că nu ştie nimic de licitaţia de la Piatra Neamţ şi care a promis că va transmite unei alte persoane să sune la numărul de telefon de pe care a fost făcut apelul. Până la închiderea ediţiei nu a sunat nimeni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite