Neamț: Percheziții pentru anihilarea unui grup specializat în infracțiuni informatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rețeaua a ajuns pe mâna jandarmilor și a procurorilor DIICOT foto: Arhiva Adevărul
Rețeaua a ajuns pe mâna jandarmilor și a procurorilor DIICOT foto: Arhiva Adevărul

Procurorii DIICOT au ridicat calculatoare și dispozitive de stocare a datelor informatice din patru locuințe situate în Târgu Neamț.

Procurorii DIICOT sunt pe punctul de a anihila o rețea specializată în infracțiuni informatice dezvoltată la nivel național. În această dimineață, aceștia au efectuat 42 de percheziții domiciliare în șapte județe pentru a ridica calculatoare și dispozitive de stocare a datelor. Tot atâtea persoane au fost conduse la audieri la sediul DIICOT București. Cele  mai multe descinderi (31) au fost făcute în Constanța, iar alte patru percheziții au avut loc în orașul Târgu Neamț.

„În perioada octombrie 2009 -februarie 2010, învinuiţii  Zlate Cătălin şi Ciuvăț Cristian au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit un număr de peste 50 de persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice prin atacuri asupra sistemelor informatice si folosirea frauduloasa a datelor informatice în scopul obţinerii de sume substanţiale", se arată în comunicatul emis astăzi de biroul de presă al  DIICOT.

Beneficii din apeluri telefonice cu taxă

Unul din cei doi capi ai grupării, Zlate Cătălin, din Constanța a apelat numere cu suprataxă din străinătate, obţinând bonusuri, în funcţie de numărul de minute și valoarea apelului pe minut. Astfel, la un tarif pe minut de 1 euro, obţinea 0,10 euro. Pentru a putea face acest lucru, el a obţinut, prin intermediul unor aplicaţii informatice, datele unor conturi VoIP.

„Pentru obţinerea datelor conturilor VoIP, învinuitul Zlate Cătalin a folosit o aplicaţie care caută pe Internet servere care au alocate numere VoIP, iar după identificarea acestora, prin atacuri informatice, identifică numele de utilizator și parola de conectare la server", descriu procedura procurorii DIICOT.

Pentru a obţine sume de bani mai mari, prin eliminarea intermediarilor, Zlate a constituit o societate care a încheiat contracte cu deţinători de numere cu suprataxă, obţinând astfel un procent mult mai mare din valoarea apelului. În acest mod, în perioada octombrie 2009 - februarie 2010, învinuiţii au efectuat 23.500 de apeluri, prejudiciind societăţi din România, Africa de Sud, Marea Britanie, Italia și S.U.A. 

Pe perioada februarie - 6 decembrie 2010 membrii grupării au efectuat, prin intermediul companiei SHADOW COMMUNICATION Ltd., 1,5 milioane de apeluri frauduloase, respectiv 11.094.167 minute de convorbiri.

Valoarea totală a prejudiciului creat este de 11 milioane de euro, iar beneficiul realizat de către învinuiţi depășește un milion de euro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite