Neamţ: Pastile gratuite, doar pentru poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietrenii se plâng că sunt victime ale discriminării în farmacii. Cum fondurile CAS se epuizează în câteva zile, doar militarii, poliţiştii şi magistraţii au reduceri la medicamente pentru că au altă casă de asigurări.

Pietrenii care primesc reţete compensate sau gratuite bat zile la rând farmaciile în speranţa că vor reuşi să primească medicamente la preţ redus. Cei mai mulţi eşuează pentru că fondurile alocate lunar de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se epuizează în câteva zile. Este şi cazul lui Valerian Ciaglic, pensionar, care a constatat cu stupoare că reţeta cu medicamente compensate nu i-a fost onorată.

Supărarea lui a fost şi mai mare când farmacista i-a spus că a primit dispoziţie să nu mai dea compensate şi gratuite decât poliţiştilor şi militarilor. „Am fost vineri la farmacie şi mi s-a spus că nu mai sunt fonduri decât pentru poliţişti şi militari şi să mai încerc luni. Am fost şi astăzi şi mi s-a spus să mai încerc în alte zile. Am ajuns iar ca pe vremea când Securitatea şi Poliţia aveau de unde cumpăra, iar ceilalţi nu“, a spus Valerian Ciaglic. Diferenţa de „disponibilitate“ este explicată de faptul că angajaţii Ministerului de Interne ţin de o altă casă de asigurări, mai bogată decât cea a celorlalţi contribuabili. „Am anunţat farmaciile că nu mai sunt fonduri pentru reţetele compensate şi gratuite“, a spus Valerică Frăţilă, şeful CJAS Neamţ.

Supăraţi deşi au medicamente gratuite

În Piatra Neamţ sunt două farmacii care au contract şi cu CJAS, şi cu cealaltă Casă. „Lucrăm şi cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti, de unde nu am fost anunţaţi decât rareori că s-au terminat fondurile pentru medicamente compensate şi gratuite. Asiguraţii acestei Case pot lua medicamente în fiecare zi a lunii“, a spus reprezentanta unei farmacii.

Mai exact, militarii, poliţiştii, angajaţii SRI, SIE, ai serviciilor de transmisiuni speciale şi de protecţie, precum şi magistraţii sunt serviţi în baza unui alt contract.
„Noi avem dreptul la medicamente gratuite. De câţiva ani însă, la farmacie ni se asigură un procent de 50-70% din valoarea medicamentelor, iar diferenţa ni se decontează prin Cabinetul Medical al inspectoratului. Banii ne vin însă cu întârzieri de câteva luni“, a spus Neculai Isache liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Neamţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite