Neamţ: Părinţii au furat startul înscrierilor în clasa I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Părinţii viitorilor boboci s-au grăbit să îşi înscrie micuţii chiar şi din toamnă. În topul preferinţelor lor sunt şcolile nr. 2, 3, 5, „Nicu Albu“ şi „Daniela Cuciuc“.

Pe 3 martie s-a dat oficial startul înscrierilor în clasa I, numai că toţi învăţătorii au deja clasele formate. „La oraş s-au umplut clasele, dar asta nu înseamnă că nu se primesc dosare, dacă cineva nu a reuşit să îşi înscrie copilul la şcoală“, a precizat Florin Dimon, inspector responsabil de învăţământul primar la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Neamţ. În schimb, în mediul rural, unde nu există posibilitatea alegerii unei alte şcoli sau a altui învăţător, situaţia este mai relaxată.

Inspectorul Dimon a precizat că în clasamentul  unităţilor din Piatra Neamţ preferate de părinţi sunt Şcoala nr. 2, Şcoala nr. 3, Şcoala nr. 5, Şcoala „Nicu Albu“, fostă nr. 10, şi Şcoala „Daniela Cuciuc“, fostă nr. 6.

Renume şi zonă

Părinţii aleg unitatea la care îşi înscriu copilul în funcţie de mai multe criterii, printre care zona sau faima. „Trecerea de la sistemul din grădiniţă la cel şcolar este foarte importantă pentru copil şi de aceea contează mediul nou în care va intra. Am optat pentru Şcoala nr. 3 deoarece, în afară de performanţă, am dorit să existe şi o apropiere de locul de muncă, pentru a putea ajunge uşor acolo“, a declarat pietreanca Maria Ţărn, care şi-a înscris copilul în clasa I pe 7 ianuarie, când la învăţătorul ales erau deja alte 10 dosare.

Viorel Mihuţ, directorul Şcolii nr. 3, spune că există copii şi de la distanţe foarte mari, de exemplu de la Dămuc, care au ales această unitate. „Preconizăm trei clase I pentru anul şcolar viitor. Anul trecut am estimat acelaşi număr de clase, dar în toamnă am primit aprobarea să mai înfiinţăm una. Din cauza presiunii părinţilor, am început înscrierile mai devreme şi acum sunt ocupate toate locurile“, a precizat Viorel Mihuţ.
Pot fi înfiinţate noi clase

Pentru anul şcolar viitor, IŞJ  preconizează 251 de clase I pentru întreg judeţul, mai puţin cu una decât în acest an de învăţământ, pentru circa 5.100 de copii. „În general, toate şcolile îşi constituie măcar o clasă I, dacă nu două sau trei. În Piatra Neamţ, din toamnă vor avea câte o singură clasă I şcolile numărul 1, 8 şi 11. Dacă vor fi mai multe dosare decât numărul de locuri estimate, se pot înfiinţa clase în plus. Aşa s-a întâmplat toamna trecută la Şcoala nr. 3 Piatra Neamţ şi «Mihai Eminescu» din Roman“, a încheiat Florin Dimon.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite