Neamţ: Părintele Iustin Pârvu ar putea face Paştele la spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stareţul mănăstirii Petru Vodă a fost internat ieri cu probleme respiratorii la Spitalul Clinic Muncipal din Cluj-Napoca .

Călugării care au studii superioare de medicină de la Mănăstirea Petru Vodă l-au văzut că respiră foarte greu şi au făcut demersuri, iniţial, pentru un transport cu elicopterul. Pentru că era noapte, când elicopterele nu au voie să aterizeze decât pe aeroporturi, singura variantă a rămas o autospecială a Serviciului Judeţean de Ambulanţă Neamţ.

Diagnosticul de preluare a fost dispnee, adică respiraţie cu modificări de ritm, intensitate şi frecvenţă. Aceasta poate fi o manifestare a unor probleme cardiace grave, cum ar fi infarctul miocardic, motiv pentru care s-a decis transportarea la o clinică de specialitate.

Astăzi, starea generală călugărului era bună, dar se impuneau realizarea unor noi explorări medicale, după cum a precizat profesor doctor Nicolae Constantea, managerul Spitalului Clinic Muncipal Cluj-Napoca.

„A fost internat cu deficienţă respiratorie cronică şi cu uşoare dezechilibre metabolice şi ionice, care au fost corectate. Starea generală este bună. Părintele este conştient, cu un spirit extraoprdinar de viu. Are însă o extenuare extenuare fizică şi va rămâne în serviciul nostru încă vreo câteva zile", a declarat profesor doctor Nicolae Constantea.

În vârstă de 92 de ani, preotul Iustin a făcut 17 ani de închisoare politică. Călugărit de tânăr, el a revenit pe meleagurile natale şi a întemeiat Mănăstirea Petru Vodă în anul 1991.

„Părintele Iustin a trăit istoria în formele ei aberante, ne-a ajutat pe mulţi să trecem apocalipsa comunistă. Îi dorim sănătate şi să ne ţină pe toţi aproape, cât mai mult", a declarat scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

În urmă cu o lună şi jumătate, părintele Iustin fusese internat într-o clinică din Iaşi, unde a stat trei săptămâni.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite