Neamţ: Parcările din centru, mai scumpe cu 50%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea preţurilor a fost aprobată de Consiliul Local într-o şedinţă tensionată, plină de „contre“ între aleşi. Oficial, n-a fost o scumpire, ci o „zonare“ a tarifelor practicate de firma XDatasoft, care administrează parcările.

De astăzi, pietrenii vor plăti cu 50% mai mult pentru a-şi lăsa maşinile parcate în centrul oraşului. Până acum, edilii au scumpit serviciile publice cu doar 5%, reprezentând diferenţa de creştere a taxei pe valoare adăugată (TVA). La parcări însă au folosit altă abordare.


Sub pretextul că „zonează“ parcomatele, ei au ridicat tarifele din centru de la 1 leu/ora la 1,5 lei. Intervalul de taxare a rămas între orele 8.00 şi 18.00, dar s-a extins şi pentru zilele de sâmbătă şi duminică, între 8.00 şi 14.00.


Sunt afectate de acestă scumpire cele 694 locuri de parcare amenajate în zona A: Piaţa M. Kogălniceanu, str. Mihai Eminescu, Bd. Decebal, Bd. Republicii, Piaţa Ştefan cel Mare, Piaţa Gării, Bd. 9 Mai, Piaţa 22 Decembrie, precum şi cele 553 de parcări din zona B: străzile Mihai Viteazu, Alexandru cel Bun, Ozana, Lt. Drăghiescu, Petru Rareş,  Orhei, Calistrat Hogaş, Ecoului, Bd. 9 Mai şi Bd. Traian.


Cele 199 locuri de parcare din zona Pieţei Centrale, considerată zona C, vor rămâne cu tariful de 1 leu/ora. Doar că aici plata nu se poate face pentru mai puţin de o oră, ca la aparatele de taxat din zonele A şi B.


Scumpirile afectează şi abonamentele. Cel pentru o zi creşte de la 6 la 9 lei. Abonamentul pentru o lună, care fusese 80 de lei, va fi 124 lei pentru persoane juridice şi 100 de lei pentru persoanele fizice. În cazul blocării roţilor pentru parcarea fără tichet sau cu tichetul expirat cu mai mult de trei ore, taxa de deblocare creşte de la 50 la 53 de lei.


Primarul s-a simţit ameninţat


Supunerea la vot a scupirilor a generat o discuţie tensionată între primarul Gheorghe Ştefan şi consilierul Viorel Chirilă. „Domnu’ Chirilă, deci nu se măreşte preţul, se face zonal, şi atuncea, într-adevăr... Dar, dacă vedeţi preţurile din alte părţi, poate că la Piatra Neamţ sunt 25% faţă de alte localităţi. Hai să fim corecţi, nu să manipulăm“, a răspuns primarul reproşului că scumpirea nu este justificată.

„Domule primar, în ultima vreme cresc toate taxele, toate impozitele, toate preţurile, toate cresc. O să vedem şi ce încasează Primăria de pe aceste parcări şi de pe alte contracte“, a replicat Viorel Chirilă. „O să vedem, dar nu ne ameninţaţi, că nu e corect“, a mai spus Ştefan. „Dar nu ameninţăm!“, a răspuns consilierul. „Dar ce faci? Ridici tonul şi ameninţi!“, a încheiat primarul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite