Neamţ: Parcările de reşedinţă, trasate direct pe zebră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
După ce traversează, pietonii nimeresc în locuri de parcare pentru maşini în loc de trotuar
După ce traversează, pietonii nimeresc în locuri de parcare pentru maşini în loc de trotuar

Noile locuri pentru maşini au fost create pe locurile unde pietonii ar trebui să se asigure înainte să treacă strada. Legislaţia rutieră interzice staţionarea autoturismelor la mai puţin de 25 de metri de o zebră. Reprezentanţii Primăriei susţin că noile amenajări sunt legale.

Pe strada Petru Rareş, chiar înaintea zebrei din dreptul Liceului „Spiru Haret“, au fost amenajate parcări la nici 30 de centimetri de trecerea de pietoni. Pe bulevardul Dacia, în dreptul zebrei de la podul peste Cuiejdi, în apropiere de Aurora, distanţa este chiar mai mică.


Acest lucru contravine regulilor de circulaţie în trafic, după cum susţine profesorul de legislaţie rutieră Petru Botez. „Regulamentul de aplicare a Codului rutier prevede clar că se interzice oprirea voluntară a vehiculelor pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 de metri înainte şi după acestea. Mai mult, este interzisă parcarea la o distanţă mai mică de 25 de metri de colţul intersecţiilor“, a precizat Petru Botez.


„Stăm pe loc şi aşteptăm“


În aceste condiţii, pietonii sunt cei mai dezavantajaţi. Din cauza maşinilor parcate alături de zebră, ei nu mai pot vedea autoturismele care circulă pe stradă şi trebuie să iasă în stradă pentru a avea vizibilitate. „Că ne văd sau nu ne văd de după maşinile parcate, şoferii tot nu opresc să ne lase să trecem strada. Aşa că, stăm pe loc până nu mai vine nicio maşină“, a spus Cristina Alerguş (57 de ani), educatoare. Şeful comisiei rutiere din Primăria Piatra Neamţ, viceprimarul Dragoş Chitic, ne-a transmis prin Serviciul Comunicare că noile parcări au fost amenajate legal.


De ales: fie lege, fie parcări


„Aceste parcări au fost înfiinţate în afara benzilor de circulaţie, pe străzile a căror lăţime a permis înfiinţarea acestora. Codul Rutier nu se aplică în afara benzilor de circulaţie“, a declarat Ludmila Armaşu de la Serviciul comunicare al Primăriei.


 Directorul Parking, societatea Primăriei care se ocupă cu amenajarea parcărilor, Amedeo Dulamă, spune că, dacă s-ar respecta legea întocmai, ar trebui să se defiinţeze toate parcările de pe drumurile principale. „Există un pericol pentru pietoni, dar şi proprietarii trebuie să poată să-şi parcheze undeva maşinile. Toate cele 6.000 de parcări de pe bulevardul Decebal, de pe strada Petru Rareş sau de pe Dacia, la fel ca majoritatea de pe drumurile importante ar trebui desfiinţate dacă am respecta cuvânt cu cuvânt legea“, a declarat Amedeo Dulamă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite