Neamţ: PORTRET/ Viorel Gheorghiu organizează Galele Folk în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pietreanul s-a îndrăgostit de acest gen de muzică în timpul studenţiei, la Iaşi. Pregăteşte acum mai multe concerte în câteva oraşe din Suceava.

Viorel a început să cânte la chitară la vârsta de 10 ani, chiar dacă de un an începuse cursurile la vioară. „Am studiat singur chitara şi de un mare ajutor mi-a fost manualul «Metode de chitară» pe care l-am obţinut, în copie, de la profesorul Vasile Vasile“, îşi aminteşte pietreanul.

În anii de liceu, Viorel a înfiinţat împreună cu alţi colegi de generaţie trupa «Dinamic ’92». Erau vremurile dominate de stilul rock, iar la modă erau Holograf, Iris, Compact sau Queen, Pink Floyd şi Led Zeppelin. „Îmi plăcea mult un chitarist, Yngwie Malmsteen, care avea recitaluri solo la chitară extraordinare“, mai spune Viorel.

Compune de la 16 ani

În aceeaşi perioadă, la vârsta de 16 ani, a compus prima sa piesă folk intitulată «Amăgire», pe versurile lui Adrian Păunescu. În studenţie, Viorel s-a dedicat cu totul muzicii folk şi a început să compună piese pe care le-a prezentat în spectacole şi concursuri de gen. Primul a fost «Portative Folk», Festival Naţional Studenţesc desfăşurat în aprilie 1996 la Iaşi unde a obţinut marele premiu cu piesa „Amintiri şi amăgire“.

Mai importante decât concursurile au fost concertele organizate la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi şi serile folk ce urmau în clubul „Ethos“.

„După ce susţineau spectacolul pe scenă, Şeicaru, Hruşcă, Maria Gheorghiu sau regretatul Gil Ioniţă veneau alături de noi şi aveam cântări până dimineaţă“, îşi aminteşte cu nostagie.

Anul trecut, Viorel s-a revăzut cu o parte din elita muzicii folk în tabăra de la Calafat şi a reluat participările în concursurile de gen. La Festivalul Naţional de Folk şi Baladă „Poarta Sărutului“ de la Târgu Jiu s-a clasat pe locul doi, iar la „Festivalul Castanilor“ de la Ploieşti a obţinut premiul Radio România Actualităţi, decernat de compozitorul Titus Andrei.

Scoate un album

Revenit în oraşul natal după încheierea studiilor, pietreanul a reluat legătura cu Adrian Bezna pentru organizarea Galelor Folk, în cadrul cărora publicul s-a reîntâlnit cu  artişti consacraţi precum Vasile Şeicaru, regretata Tatiana Stepa, Mircea Baniciu sau Maria Gheorghiu.

În acest an, Viorel lucrează la un proiect asemănător care se desfăşoară la Suceava, Fălticeni, Gura Humorului şi Siret. „Publicul îşi deschide sufletul atunci când vine să asculte muzica folk“, a spus în final artistul.

Profil
Născut: 17 octombrie 1972, Piatra Neamţ.
Studii: Facultatea Tehnologia Construcţiilor de Maşini, Universitatea „Gheorghe Asachi“ Iaşi.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de greu este să compui muzică folk?
Depinde de stare, de inspiraţie. Poate să fie o melodie de moment sau să lucrezi la ea mai multe variante. În ultima vreme nu am mai compus versuri, am preferat să-mi compun melodiile pe textele lui Dinu Olăraşu. Cu piesa „Cea mai bătrână Doamnă din Cetate“, pe versurile lui Dinu Olăraşu, am cucerit premiul Radio România Actualităţi la Festivalul de la Ploieşti de anul trecut.
Publicul de muzică folk este la fel pretutindeni?
Vin tineri şi oameni în vârstă care se regăsesc în muzică şi uită de problemele cotidiene. În general, avem un nucleu constant care înseamnă cam 20-30% din public.

Ce-i place
Inginer la compania judeţeană de apă, Viorel este pasionat de proiectarea asistată de calculator. De mic a fost atras de arta fotografică, pe care a descoperit-o la vârsta de 6 ani. „Am avut la început un aparat Smena pe care tata mi l-a dat să lucrez când eram mic. Cu noua tehnologie încerc să fac poze artistice şi instantanee“, spune pietreanul.

Ce nu-i place
Lui Viorel nu-i place că nu poate merge liber cu bicicleta aşa cum îşi aminteşte că o făcea în anii când străzile nu erau atât de populate cu maşini. „Nu-mi mai vine să ies cu bicicleta pentru că nu ai siguranţă în trafic“, spune folkistul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite