Neamţ: PORTRET/ Stelian Bursuc face din copii aşi în handbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de la LPS Piatra Neamţ este artizanul echipelor care au cucerit în ultimii opt ani cinci titluri naţionale la juniori şi a făcut celebru oraşul în ţară. 

Stelian Bursuc a început să practice handbalul la vârsta de 12 ani, când era elev al şcolii generale din Humuleşti. „Profesorul Eugen Creţu mi-a pus mingea mică în mână şi am evoluat în echipa şcolii. Ajungeam până în finalele din faza judeţeană, unde ne băteam cu şcolile nr. 3 şi 5 din Piatra Neamţ“, îşi aminteşte profesorul.

Remarcat la un turneu interşcolar de antrenorul Otto Heel, Stelian a fost îndrumat spre Piatra Neamţ. „Dimineaţa mergeam la cursurile de la Liceul Energetic, iar după-amiază la antrenamentele de la Şcoala Sportivă. Făceam antrenamente pe terenul de zgură, în aer liber şi doar iarna intram la sală“,  mai povesteşte handbalistul.

A refuzat Bucureştiul

Ca junior, Stelian a evoluat în echipa locală «Relonul», pe posturile de inter stânga şi extrema stângă. La 17 ani a fost convocat la Lotul Naţional de juniori şi apoi a făcut parte din loturile de tineret şi România B. În studenţie a evoluat în echipa „Universitatea“ Bucureşti, iar după absolvire a revenit  acasă.

Între anii 1984-1991, „Relonul“ a avut un traseu oscilant, cu promovări şi retrogradări. În această perioadă s-a făcut schimbul de generaţii, iar din 1991 a urmat un deceniu în care echipa a jucat la un nivel înalt. „În sezonul ‘96-‘97 am ieşit vicecampioni. Deşi am învins toate contracandidatele, am ratat titlul din cauza rezultatului indirect dintre Steaua şi Dinamo“, spune handbalistul.

Bursuc s-a retras din activitate în 1998 şi a devenit antrenor secund al echipei  de handbal. A continuat pe banca tehnică şi după 2001, ca secund al antrenorului Aihan Omer, atunci când s-a consemnat cea mai fastă perioadă a echipei FibrexNylon. Timp de două sezoane, echipa a cucerit titlurile naţionale, Cupa României şi a jucat în grupele Ligii Campionilor, dominând autoritar prima scenă a handbalului masculin.

Ajutat de soţie în sport

Stelian Bursuc a început din 1996 să pregătească primele generaţii de elevi. Din 1998 a fost ajutat în acţiunile de selecţie de soţia sa, Rita, iar primele rezultate au apărut doi ani mai târziu, când echipa de juniori III a ajuns în finala naţională. De atunci, echipele pregătite de cuplul Stelian şi Rita Bursuc reuşesc constant să cucerească titluri naţionale la diferite categorii de vârstă şi să producă jucători pentru formaţiile din ţară şi străinătate.

„Băiatul meu, Cristian, joacă la Suceava, unde mai evoluează şi un alt fost elev, Andrei Spiridon, Fraţii Ignat Marius şi Sabin sunt la «Poli» Timişoara, Cosmin Cobuz la «Universitatea» Galaţi iar Florin Dospinescu e la «Ştiinţa» Bacău“, se mândreşte profesorul.

Profil
Născut: 31 octombrie 1961, comuna Pipirig, jud. Neamţ.
Studii: IEFS Bucureşti.
Familie: Este căsătorit, are un băiat şi o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Ce calităţi au copiii selectaţi pentru handbal?
Urmărim calităţile fizice, motrice, îndemânarea, viteza, talia şi tenacitatea. Handbalul este un sport care se joacă într-un regim de viteză foarte mare, iar decizia într-un timp foarte scurt este esenţială de multe ori pentru finalizarea cu gol a atacului. Căutăm copii care să fie iuţi şi-n mişcare şi la minte.
De ce rezultatele din handbalul masculin nu ies din zona mediocrităţii?
Pentru că organizarea campionatului este la nivel semiprofesionist şi pentru că nu este încurajat sportul de masă încă din anii şcolari. În ţările nordice există un cult al mişcării, iar în programa şcolară pe primul loc este educaţia fizică, nu matematica.

Ce-i place
Pe primul loc în preferinţele lui Stelian Bursuc rămâne sportul şi, în afară de handbal, mai apreciază fotbalul şi voleiul. În vacanţe preferă să meargă pe munte, în special pe masivul Ceahlău. „Ajung în zona montană şi în interes de serviciu, atunci când fac stagiile de pregătire cu elevii mei“, spune profesorul.

Ce nu-i place
Nu-i place amatorismul care se manifestă de multe ori atât în sport, cât şi din alte domenii de activitate. De asemenea, este deranjat de vulgaritate şi lipsa de civilizaţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite