Neamţ: PORTRET/ Ovidiu Iacob, campionul cu braţe de oţel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 19 ani, Ovidiu a câştigat titlul naţional la skandenberg. Tânărul spune că, în duelul braţelor, forţa contează doar în proporţie de 40%, iar diferenţa este făcută de tehnică.

Ovidiu a intrat pentru prima dată într-o sală de forţă când avea 14 ani. A urmat regimul spartan de antrenamente timp de trei ani sub îndrumarea antrenorului Cristi Radu, patronul unui club de culturism şi fitness din oraş.

„La sală se făcea periodic un top cu cei mai tari competitori, iar lista se afişa la loc vizibil. Pe rând, am început să-i înfrunt pe cei mai buni şi am ajuns în vârf“, povesteşte Ovidiu.

S-a impus în Bucovina

Pietreanul recunoaşte că cele mai grele meciuri le avea cu maestrul său. „Aveam forţă atunci, dar am învăţat că asta nu conta decât într-o proporţie mai mică decât tehnica pe care trebuia să mi-o însuşesc“, mai spune sportivul.

Prima competiţie oficială în care a concurat Ovidiu Iacob a avut loc în februarie 2008, la Suceava. A obţinut medalia de bronz, după ce în semifinală a fost întrecut chiar de antrenorul său. „În acel concurs am învins într-o secundă un adversar care avea 180 de kilograme, iar eu doar 90 de kilograme. Atunci am verificat acea vorbă că degeaba ai forţă dacă nu ai tehnică“, explică sportivul.

Două luni mai târziu, pietreanul s-a întors la Suceava, unde a câştigat locul I la Cupa „Iulius Mall“, iar la finele anului trecut a reuşit să iasă victorios într-o competiţie de skandenberg desfăşurată la Rădăuţi. Ovidiu recunoaşte că, în această parte de ţară, sportivii care practică skandenberg sunt dotaţi nativ pentru performanţă.

Triumf la Naţionale

De departe, cel mai important rezultat pentru Ovidiu a fost obţinut în primăvara acestui an la Campionatele Naţionale de Skandenberg de la Bucureşti. „Am câştigat locul întâi la braţul stâng şi locul al doilea la braţul drept, la categoria 110 kilograme. Pentru foarte mulţi, acest rezultat a fost surprinzător deoarece, la această categorie de greutate, participă de obicei sportivi consacraţi, cu mai multă experienţă“, spune cel mai tânăr campion naţional la categoria „greilor“.

În lupta cu mâna stângă, el a reuşit să câştige titlul de campion, după ce l-a învins în finală pe piteşteanul Bogdan Ghiţă.

„În cealaltă finală, în care duelurile erau cu mâna dreaptă am pierdut după un meci cu maramureşeanul Olimpiu Făt, un concurent mult mai experimentat şi mai cunoscut în această ramură sportivă“, îşi aminteşte Ovidiu. Pietreanul spune că îşi va cultiva pasiunea pentru skandenberg şi în viitor.

Profil

Născut: 12 noiembrie 1990, la Piatra Neamţ.
Studii: Facultatea de Drept „Titu Maiorescu“.
Familie: Necăsătorit, are o soră.

Întrebări şi răspunsuri

Ce viitor crezi că are skandenbergul în România?
Eu spun că e un sport care a prins deja foarte mult la publicul spectator, dar are şi destul de mulţi practicanţi. De exemplu, la Campionatele Naţionale au fost peste 360 de concurenţi. Pentru că erau atât de mulţi, am stat în concurs de la ora 12.00 până la miezul nopţii. Şi la Festivalul Berii organizat la noi în oraş au fost mulţi tineri care s-au întrecut cu mine şi cu Cristi Radu în concursurile de skandenberg.

Cum ai caracteriza acest sport?
Este un mod de a-ţi exprima forţa, altfel decât brutal. De cele mai multe ori, acest sport pleacă din joacă, mai toţi am făcut skandenberg în joacă.

Ce-i place
Lui Ovidiu îi place să meargă pe bicicletă şi să facă plimbări în natură. „Cel mai bine mă simt când merg cu cortul în pădure“, spune tânărul. O altă pasiune pe care şi-o cultivă de câte ori are ocazia este înotul. Din alimentaţia zilnică, nu-i lipsesc fructele.  

Ce nu-i place
Aşteptarea la rând pentru a intra în concursuri este cel mai greu chin pentru Ovidiu. „Atunci când am concurat la Campionatele Naţionale, nu meciurile mi s-au părut grele, ci aşteptarea“, explică pietreanul. Pe „lista neagră“ sportivul  trece şi zilele ploioase. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite