Neamţ: PORTRET/ Ovidiu Cotoi, arheologul-motociclist cu ambiţii de fotograf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Istoricul consideră că, alături de profesia de bază, cele două pasiuni ale sale îl ajută să evadeze din cotidian.

Fost muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie din Piatra Neamţ, Ovidiu Cotoi este în prezent lector universitar la Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi, unde încearcă să transmită mai departe interesul său pentru istorie.

„Pasiunea pentru istorie o am încă din copilărie, când am descoperit legendele şi povestirile istorice. Abia după aceea mi-am dorit să aprofundez. Pot spune că afectivitatea pentru cele două personaje istorice preferate, Cezar şi Napoleon, datează încă din adolescenţă“, spune istoricul.

Şi-a dorit la început să urmeze o şcoală militară, însă experienţa din armată l-a dezamăgit, aşa că a dat admitere la Drept. Prin anul trei de facultate şi-a dat seama că vrea să-şi valorifice pasiunea din copilărie, astfel încât a renunţat la domeniul juridic şi a urmat cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

„Eram pasionat de istoria antică, dar mi-am dat seama că la noi nu pot aprofunda aşa cum trebuie acest domeniu, aşa că m-am canalizat pe arheologia preistorică. Pot spune că sunt unul dintre puţinii din România care s-au aplecat asupra arheologiei experimentale, însă, din păcate, arheologia se reduce la timp şi bani, iar la noi finanţările sunt infime“, a spus istoricul.

A vândut sticle pentru primul aparat foto

În paralel cu investigaţiile asupra trecutului, Ovidiu a explorat şi lumea înconjurătoare. „Când aveam vreo 10 ani am descoperit un mic ghid de fotografie şi atunci m-am apucat de vândut sticle până ce mi-am cumpărat primul meu aparat – un Smena. Pasiunea mi-am cultivat-o în timp“, povesteşte istoricul, care şi-ar dori să realizeze cândva un album sau o expoziţie personală.

„Totodată, mi-aş dori să găsesc mai mult timp pentru motociclism şi să particip, de ce nu, la competiţii locale şi prieteneşti“, a conchis Ovidiu Cotoi.

Profil

Născut: 20 mai 1968, Reşiţa.
Studii: Doctor în Ştiinţe Istorice, absolvent al Universităţii „Al. I. Cuza“, Iaşi.
Familie: Are un fiu de cinci ani.

Întrebări şi răspunsuri
Cum se îmbină trei pasiuni atât de diferite?
Arheologia este un domeniu distructiv, asemeni unei pagini care, odată întoarsă, se transformă în cenuşă. De aceea este nevoie de fotografie, ca să imortalizezi şi să păstrezi imaginea acelor descoperiri. Totodată, fotografia şi mersul cu motocicleta sunt pentru mine o formă de terapie, de a evada din mizeria cotidiană.
Cum sunt studenţii de astăzi?
Din păcate, nu mai există selecţia în învăţământ şi mulţi ajung să facă această facultate numai pentru a avea o diplomă. Din 50 de studenţi, abia doi-trei dacă mai sunt interesaţi cu adevărat de ceea ce pot descoperi şi învăţa.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite