Neamţ: PORTRET/ Mitrică Şoimaru, agronomul din neamul Şoimăreştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul a înfiinţat în comuna Girov singura pepinieră certificată din Neamţ unde sunt produse cinci specii de pomi fructiferi. Inginerul agronom se mândreşte că face parte din a şaptea generaţie a răzeşilor care se ocupau cu dresatul şoimilor în vremurile lui Ştefan cel Mare.

 Mitrică s-a născut în urmă cu 63 de ani în acelaşi sat cu mama lui Mihail Sadoveanu, Profira Ursache, dar legăturile cu marele prozator român nu se opresc aici.

„Sadoveanu a scris «Neamul Şoimăreştilor» după o prietenie care îl lega de un primar pe care îl chema Tudor Şoimaru. El i-a povestit despre Năvrăpeşti, doi fraţi răzeşi care se ocupau de dresatul şomilor“, spune Mitrică.

Cultivă pomi fructiferi de calitate

Unul dintre fraţi a fost împroprietărit de domnitorul Ştefan cel Mare peste Prut, la Cornova, iar celălalt în apropiere de Târgu Frumos, la Năvrăpeşti, actuala comună Miroslăveşti.  „În urmă cu opt ani am fost vizitat acasă, la Piatra Neamţ, de unul din urmaşii Şoimăreştilor, pe filiera răzeşului plecat în Basarabia. Vărul meu e acum profesor la Universitatea Economică din Chişinău şi a studiat arborele genealogic al familiei. A ajuns la mine după ce a studiat documente din arhivă şi a realizat romanul «Neamul Şoimăreştilor, 500 de ani de istorie», unde este descrisă descendenţa familiei noastre“, mai spune agronomul. Mitrică Şoimaru a pus bazele plantaţiei de pomi fructiferi în urmă cu cinci ani.

După ce a ieşit la pensie, a înfiinţat în comuna Girov o pepinieră certificată de meri, pruni şi cireşi. „Pepiniera de la Fălticeni se degrada, iar soiurile trebuie preluate din nord pentru că sunt mai rezistente. Livezile de la noi din judeţ au fost distruse şi nu exista o pepinieră certificată de pomi fructiferi“, explică nemţeanul. El recunoaşte că un alt motiv pentru care a pornit pe acest drum a fost impus de cerinţele pieţei locale. „Toată lumea căuta mere româneşti şi nu erau prea multe surse de aprovizionare în zonă“, mai spune Şoimaru.

Profil
Născut: 6 mai 1947, Miroslăveşti, jud. Iaşi.
Studii: Facultatea de Agronomie din Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are un băiat şi o fată.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt rezultatele muncii în livadă după cinci ani?
Pepiniera care ocupă 1,5 hectare poate produce aproape 10.000 de puieţi pentru cinci specii. Merii, prunii, cireşii, vişinii şi perii sunt cei mai bine aclimatizaţi în zona noastră şi au cea mai mare căutare. Petrec în livadă cam 30 de ore pe săptămână. 
Cei doi copii vă urmează pasiunea?
Atât băiatul, cât şi fata au ales alte domenii de activitate. Tudor este cunoscut pentru cariera pe care a avut-o la FC Ceahlăul. Acum este profesor la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, în timp ce Cristiana este tot profesor, dar de istorie. Vocaţia pedagocică au moştenit-o de la mama lor.

Ce-i place
Inginerul agronom urmăreşte constant emisiunile de ştiri şi citeşte ziarele. Îi place sportul şi mai ales fotbalul, handbalul şi voleiul. „Am practicat fotbal şi gimnastică, iar în anul patru de facultate am câştigat locul III la Universiadă la inele, cal cu mânere şi paralele“, spune Şoimaru.

Ce nu-i place
Nu-i place să fumeze şi nu-i apreciază pe oamenii leneşi. „Dacă aş putea, aş închide de tot restaurantele pentru că aici pierzi timpul, banii, nu produci nimic şi îţi distrugi şi sănătatea“, spune el.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite