Neamţ: PORTRET/ Lucian Vasiliu: „Practic parkour-ul oricând şi oriunde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul a început să-şi trăiască viaţa în viteză în urmă cu trei ani şi de atunci îşi suprasolicită trupul pentru a depăşi orice obstacol apărut în cale.

Parkour-ul este o disciplină fizică inspirată de mişcarea corpului omenesc, care te ajută să treci peste orice obstacol prin găsirea celui mai eficient şi mai rapid mod de a ajunge din punctul A în punctul B, folosind doar mijloacele propriului corp.

Explicaţia îi aparţine lui Lucian Vasiliu, un tânăr din Piatra Neamţ, care practică acest sport.

„În urmă cu trei ani, eram cu alţi doi prieteni şi am încercat să facem mişcările din videoclipul «Rise up» de la Yves La Rock. Nu am reuşit prea bine, dar unul dintre cei care ne-au văzut ne-a spus că ce-am făcut noi este parkour. Nu ştiam nimic despre asta, aşa că ne-am apucat de căutat pe internet“, povesteşte Lucian.

„Ni se părea fantastic“

După ce au analizat videoclipurile, Lucian şi amicii săi au început să înveţe tehnicile de execuţie a salturilor şi abia după le-au pus în practică. „Ni se părea ceva fantastic şi nu credeam niciodată că vom reuşi să facem şi noi la fel. După fiecare reuşită mi-am dorit să încerc şi mai mult, aşa că pot spune că la mine pofta a venit încercând, chiar dacă au fost şi unii care au râs de noi, ne-au făcut maimuţe şi au încercat să ne descurajeze“, spune tânărul.

Primul salt reuşit de Lucian a fost „front flip-ul“, adică săritura pe faţă, considerată una dintre cele mai grele mişcări de bază. „Nici acum nu-l stăpânesc aşa cum trebuie. Ţine foarte mult şi de starea de spirit şi de cât de odihnit eşti. Cel mai bine e să porneşti la drum cu elan şi fără să fii obosit“, crede adolescentul.

Drumul spre şcoală, ieşirile în oraş cu prietenii şi orele libere din timpul serii s-au transformat pentru Lucian în ocazii pentru a încerca să se autodepăşească. „Tot oraşul este un obstacol pentru mine. Practic parkour-ul oricând şi oriunde. Am mai făcut nişte demonstraţii şi în pauze, la şcoală. Colegii au fost impresionaţi, profesorii s-au cam speriat şi m-au sfătuit să am grijă să nu-mi rup gâtul“, spune Lucian.

Sala specială, inexistentă

Aceleaşi sfaturi le-a primit şi din partea părinţilor, mai ales după ce a ajuns acasă cu tibia ruptă şi cu capul spart. „Mama m-a văzut de mai multe ori în acţiune şi a spus că-i place. Cred că au emoţii pentru mine, dar au spus că e timpul să aleg eu ce cred că este bine sau rău“, a adăugat tânărul.

Lucian este supărat că nu există o sală unde să poată exersa mişcările specifice, dar speră că la facultate va avea mai multe variante de a-şi dovedi talentul.

Profil
Născut: 12 ianuarie 1993, Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a XI-a la Liceul „Victor Brauner“.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce record ai vrea să depăşeşti?
Mi-aş dori să reuşesc să traversez tot oraşul în maxim 10-20 de minute. Până acum am reuşit să ajung destul de repede din zona Orion la Teatrul Tineretului. Atunci nu am mai trecut podul peste Cuejdi, ci am sărit pur şi simplu parapeţii. E palpitant şi orice reuşită mă face să mă bucur.
Unde ţi-ai dori să trăieşti ca să te poţi desfăşura în voie?
Oraşul preferat este Londra pentru că acolo sunt şi cei mai mulţi profesionişti din lume şi ai şi multe obstacole care te suprasolicită. E cam greu de ajuns acolo, dar eu continui să mă antrenez aici şi poate voi avea şansa în viitor să ajung şi în Londra.

Ce-i place
„Sunt un adolescent normal, cred. Nu sunt mofturos la mâncare, nu am prea multe pretenţii şi obişnuiesc să ascult muzică house ori electro, să ies cu prietenii în oraş ori să mă plimb cu bicicleta. Nu fac nimic aparte în viaţa de zi cu zi“, spune Lucian Vasiliu.

Ce nu-i place
Adolescentul recunoaşte că niciodată nu i-a plăcut să înveţe duminica. „Nu-mi plac sporturile care nu ţin de extreme, care nu au nicio legătură cu adrenalina. Nu m-am simţit atras de handbal, volei ori fotbal, însă am început să practic clif diving-ul, care presupune să sari de pe stânci direct în apă“, explică Lucian.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite