Neamţ: PORTRET/ Iustin Baciu câştigă titluri pe terenul de tenis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul reprezintă cu succes România în competiţiile de juniori şi visează să joace într-o zi împotriva legendarului Roger Federer. Iustin a început să practice tenisul de câmp de la vârsta de 7 ani, fiind îndrumat de către părinţi.

„Îmi amintesc că atunci eram cam slăbuţ, iar mama a vrut să fac mai multă mişcare fizică. Când am început să merg la antrenamente la domnul profesor Petru Iftimie eram singurul băiat, în rest erau doar fete“, spune Iustin.

După primii ani de pregătire la clubul Tennis Star, unde a învăţat noţiunile de bază, Iustin a început să concureze în turnee, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Vicecampion la simplu

„Am intrat în competiţii când aveam 9 ani, iar un an mai târziu am cucerit titlul de vicecampion naţional la simplu. În 2006 am jucat finala de dublu în turneul de la Bressuire-Franţa cu Szekely Andras, un partener din Cluj cu care am făcut pereche timp de aproape patru ani“, îşi aminteşte tânărul. Cele mai mari satisfacţii pe terenul de tenis i-au fost aduse de participările la  Campionatele Europene de juniori. Trei ani consecutiv, între 2007 şi 2009, Iustin a reprezentat România în calificări şi la turneul final din Italia (Alghero, 2007), atunci când a obţinut locul 6 în Europa.

„Cel mai frumos e atunci când se cântă imnul. În astfel de turnee întâlneşti adversari mai bine cotaţi. Încerc să nu-i supraevaluez, ci să-i tratez ca şi cum ar fi cel puţin la fel de buni ca mine“, mai spune liceanul. O amintire de neuitat a fost meciul demonstrativ pe care Iustin l-a disputat în 2007, în deschiderea finalei Open România.

Împotriva lui Năstase

Proaspăt câştigător al turneului BNR Juniors Cup, Iustin a jucat un meci demonstrativ la dublu împotriva perechii legendare a tenisului, Ilie Năstase-Mansour Bahrami. „Îmi amintesc că Arenele erau pline – ochi, pregătite de marea finală unde trebuia să joace Victor Hănescu. Chiar dacă a fost un joc de distracţie, am trăit un sentiment deosebit să fiu alături de cel mai bun jucător român de tenis“,  povesteşte Iustin, care pe atunci avea 12 ani.

În acest an, pietreanul a cucerit deja argintul în proba de dublu a Campionatelor Naţionale de sală rezervate categoriei 16 ani. A reuşit să ajungă în finală în echipă cu orădeanul Ionuţ Urdă, dar a pierdut în faţa favoriţilor nr.2 Rareş Andriuc şi Patrick Ciorcilă. „La meciurile de dublu trebuie să te înţelegi cu partenerul, să aplici cele mai bine tactici şi să te încurajezi permanent“, mai spune tânărul.

Profil
Născut: 15 februarie 1995, în Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a IX-a la Liceul cu Program Sportiv  din Piatra Neamţ.
Familie: Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cel mai dificil meci de până acum?
Într-un turneu de la Bacău am jucat o partidă care a durat patru ore. În primul set conduceam cu 5-1, dar adversarul a revenit şi m-a învins cu 7-5. În alt doilea set mi-am luat revanşa şi am câştigat cu 7-6, iar în al treilea am câştigat tot cu 7-6, după 14-12 în tie-break. Turneul era de seniori, iar adversarul avea 24 de ani.
Care sunt jucătorii pe care îi apreciezi cel mai mult?
Preferatul meu e Roger Federer. Îmi place eleganţa lui, calmul şi prestanţa din teren, dar şi din afara lui. Chiar dacă sunt stângaci şi poate ar trebui să-mi placă mai mult de Nadal, eu îl admir mai mult pe Federer. Aş vrea să joc cu Roger Federer.

Ce-i place
Lui Iustin îi place să se relaxeze în faţa computerului şi să urmărească filmele din categoria SF sau comedie. „Am rămas un fan al filmului «Stăpânul inelelor», chiar dacă au trecut ani buni de când s-a lansat. Îmi plac personajele Aragorn şi Gandalf“, spune tenismanul.

Ce nu-i place
Iustin nu e încântat când trebuie să se trezească la primele ore ale dimineţii. Se fereşte cât poate de tentaţiile mâncării de tip fast-food, iar în partidele de tenis e deranjat de adversarii care se manifestă zgomotos când pierd.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite