Neamţ: PORTRET/ Ionuţ Scurtu, actor şi scenarist la numai 13 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A jucat în peste 20 de spectacole şi a scris trei scenarii pentru piese de teatru. Pe viitor, Ionuţ speră să obţină o bursă de studiu la Cambridge.

Ionuţ are deja şapte ani de experienţă în teatru, mai mult decât jumătate din vârsta lui. „Eram în clasa I şi m-a dus mama la nişte cursuri de teatru la Şcoala Populară. Mi-a plăcut şi mi s-a părut interesant ce-am făcut acolo, aşa că am rămas. Am urmat cursurile timp de şase ani, chiar dacă ele durează numai doi ani“, povesteşte Ionuţ Scurtu.

Tânărul actor spune că la început i s-a părut simplu pentru că nu ştia ce presupune teatrul şi a mers mai mult din curiozitate. Primul rol a fost cel al vânătorului în spectacolul „Scufiţa Roşie“, când avea numai şase ani.

Vrăjitor cu replici în versuri

Spune că atunci nu a avut emoţii pentru că publicul era format mai mult din părinţi şi el a luat totul ca pe-o joacă. Abia mai târziu au apărut şi rolurile mai grele şi emoţiile. „La şcoală am jucat într-o piesă destul de greoaie care, deşi avea logică, era dificil de pus în scenă. Acolo am fost o vrăjitoare pentru că nu se găsea o fată care să joace rolul. A fost dificil mai ales pentru că a fost un spectacol în versuri“, îşi aminteşte adolescentul.

În urmă cu patru ani, Ionuţ şi-a încercat puterile ca scenarist şi a scris trei piese de teatru, dintre care două au fost puse în scenă cu ajutorul colegilor. „De curând am jucat în spectacolul de teatru-dans «Măşti». A fost ceva ieşit din comun. A trecut de graniţele textului şi a unei acţiuni propriu-zise. S-au prezentat măştile sociale ale oamenilor în funcţie de diferite situaţii şi am încercat să scăpăm de ele. Cred că este unul dintre puţinele spectacole care te captivează şi nu te plictiseşte deloc“, spune încântat Ionuţ.

„E plictisitor când jocul este mecanic“

Băiatul continuă să joace în spectacole. „Acum fac un proiect la Biblioteca Judeţeană cu domnul Hibovski. Ne bazăm mai mult pe improvizaţie şi vom păstra ceea ce ni se pare mai important pentru spectacolul final. De această dată nu ne bazăm prea mult pe text, ci mai mult pe mimică“, povesteşte băiatul.

Printre momentele neplăcute se numără cele în care pur şi simplu nu are chef de nimic, dar trebuie să joace. „Acest lucru se simte de cei din jur. Am avut o astfel de stare într-un spectacol. Şi mi se întâmplă mai ales dacă jocul devine mecanic şi plictisitor. De aceea îmi place teatrul modern, care pune accent mai ales pe ceea ce vine din interiorul actorului. Noul atrage publicul şi de aceea are un farmec aparte“, a spus în final Ionuţ Scurtu.

Profil
Născut:
26 martie 1997, la Iaşi.
Studii: Este elev în clasa a VIII-a la Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş“ Piatra Neamţ.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
De ce vrei să studiezi în străinătate?
Cred că aş avea mult mai multe şanse chiar şi cu teatrul. De aceea încerc acum să mă axez mai mult pe învăţat. Cred că trebuie să ai priorităţi în viaţă ca să reuşeşti. Nu voi renunţa niciodată la teatru, dar trebuie să-mi fac mai întâi o carieră pentru a-mi putea păstra pasiunea.
Ce ţi-ar plăcea să faci în domeniul teatrului?
Deşi actorul e pionul principal, mi-ar plăcea să fiu scenograf pentru că el oferă cadrul, are privirea de ansamblu şi lansează o idee după care se conturează întreaga piesă. E adevărat că depinzi de regizor şi de jocul actorilor, dar ai mai multă libertate ca scenograf.

Ce-i place
„Îmi plac limbile străine, mai ales engleza. Învăţ la o clasă bilingvă şi aş vrea să dau la Facultatea de Limbi Străine în Iaşi sau să obţin o bursă la Cambridge. Îmi place să scriu, mai ales proză, povestiri. În timpul liber mai scriu sau mă uit la televizor şi-mi plac unele telenovele“, spune Ionuţ.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac matematica, dar învăţ pentru că este necesară, şi orele de sport. Nu-mi place să-mi fac ordine prin cameră şi nici să merg la piaţă pentru că mereu pierd listele de cumpărături. Nu suport să fiu certat pentru mărunţişuri“, a precizat Ionuţ.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite