Neamţ: PORTRET/ Gheorghe Alistar deţine secretele vinului de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oenologul a fost pasionat de profesia pe care a practicat-o 30 de ani şi a scris o carte-manual despre cum se face un vin bun şi cum trebuie să fie băut. Pietreanul spune că şi-a publicat volumul pentru că a vrut să împărtăşească oamenilor obişnuiţi câteva reguli care să ducă la obţinerea celui mai bun vin.

„Sunt multe cărţi, chiar tratate întregi, care explică vinificaţia, dar nicio carte de specialitate care mi-a căzut în mână până la ora asta nu tratează problemele pe care le întâmpină un nespecialist. De-a lungul timpului, mi-am notat toate întrebările care mi-au fost puse de prieteni care făceau vinul în gospodăriile proprii. Răspunsurile se regăsesc în paginile cărţii mele“, explică pietreanul.

Sfaturi pentru producători

Gheorghe Alistar elogiază calităţile vinului băut cu măsură. „Vinul este în primul rând un aliment, dacă este consumat cu măsură. Dezvoltă o stare euforică, în care te simţi bine, îţi dă chef de vorbit, de cântat, voie bună, te ajută să îţi faci mai uşor prieteni“, apreciază el. Iar dintre toate vinurile nu există altul mai bun decât cel de casă, susţine el. „Cel mai bun vin este cel pe care îl faci singur. Primul şi cel mai important argument: nu există suspiciunea de falsificare, ştii că este natural şi îl bei cu plăcere. Un alt avantaj este că îl putem face după gustul nostru“, este convins Alistar.

Prepararea vinului de casă este foarte răspândită inclusiv în Piatra Neamţ, deşi oraşul se află într-o zonă de munte. Însă de cele mai multe ori metodele se transmit de la om la om, fără ca unele dintre cele mai importante detalii să fie cunoscute.

„Încă un motiv care m-a făcut să scriu această carte este că mulţi spun aşa: «Lasă, domnule, nu mă învăţa tu pe mine, că eu fac vin de când mă ştiu şi a ieşit bine». Am observat însă din ceea ce îmi relatau oamenii că erau foarte multe greşeli în obţinerea vinului şi în îngrijirea lui în timp“, susţine Alistar.

Pentru a obţine un vin bun, nu trebuie decât să fie evitate câteva greşeli elementare. „Una dintre cele mai frecvente greşeli este lăsarea vinului în vase pe gol, adică în vase care nu sunt pline şi conţin mult aer. Vinul începe să oxideze, prinde floare, se oţeteşte. Altă greşeală este lăsarea vinului pe drojdie prea mult timp, fără să fie tras. Din această cauză, vinul capătă gust şi miros de drojdii“, precizează specialistul.

Subinginerul consideră foarte important tratamentul cu bioxid de sulf, făcut în doze moderate şi la timp, care blochează casarea vinului. „Tratamentul cu bioxid de sulf trebuie făcut preventiv, ca vaccinul la copil. În ultimul timp, au început să se caseze chiar şi vinurile din soiurile hibride“, precizează el.

Profil
Născut: 28 iulie 1948, Girov, Neamţ.
Studii: A absolvit Facultatea de Subingineri Industrie Alimentară.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vin vă place?
Îmi place vinul alb sec, de casă, dar şi un riesling este excelent. Dau deoparte vinurile dulci de Murfatlar sau Cotnari pentru un vin sec.
Respectaţi regulile de potrivire a vinului cu alimentele?
Beau, de obicei, la masă, după orice fel de mâncare care mi-a priit, nu ţin neapărat ca la friptură de porc să beau vin roşu şi la friptura de peşte vin alb.
Cum aţi ajuns să profesaţi în domeniul vinului?
Mi-a plăcut chimia, la Liceul „Petru Rareş“, datorită profesoarei. Am ales să continui studiile în domeniul chimiei alimentare. La repartiţie am prins post, fiind primul din grupă, la Vinalcool, unde am muncit 30 de ani.

Ce-i place
„Am călătorit mai mut ca alţii, dar nu cât mi-am dorit“, recunoaşte el. Pe lângă călătorii, îi plac cărţile şi sportul. „Am jucat fotbal în echipa locală din Girov, am fost şi arbitru de fotbal de categoria I“, menţionează oenologul.

Ce nu-i place
Nu-i plac neseriozitatea, lipsa de punctualitate, minciuna. Consideră că demagogia a câştigat foarte mult teren în societatea actuală. „Demagogia înfloreşte cel mai mult în politică, dar vieţuieşte şi printre noi, oamenii normali“, consideră bărbatul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite