Neamţ: PORTRET/ George Molodoi intră cu telescopul în tainele Universului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Molodoi
George Molodoi

Pasionat de cercetarea corpurilor cereşti, adolescentul este membru fondator al primului astroclub din oraş. George spune că încă de mic copil a fost fascinat de frumuseţea boltei înstelate, pe care o studia în nopţile de vară.

„Aveam ocazia să observ cel mai bine astrele atunci când mergeam la bunici, la ţară. Când era senin, erau cele mai bune condiţii de vizibilitate“, îşi aminteşte George. În urmă cu doi ani, adolescentul s-a înscris pe un forum specializat deschis discuţiilor de astronomie. A fost o bună ocazie de a schimba impresii şi de a-şi îmbunătăţi cunoştinţele în domeniu, dar şi o şansă de a-i întâlni pe Alfredo Caronia şi Stelian Mitrea, alţi pasionaţi de astronomie din Piatra Neamţ.

„La prima noastră întâlnire ne-am hotârât să înfiinţăm astroclubul «Galielo». Acesta s-a afiliat ulterior la Societatea astronomică română de meteori şi meteoriţi“, spune tânărul, care deţine funcţia de secretar al clubului. George este participant activ la observaţiile care sunt organizate periodic în două locaţii, respectiv la Piatra Neamţ şi în vecinătatea oraşului, în satul Gura Văii, comuna Girov.

Saturn l-a impresionat

„Cea mai bună vizibilitate este în afara oraşului, pe un deal de unde se vede tot cerul. În plus, nu suntem afectaţi de «poluarea luminoasă», adică de lumina artificială care influenţează calitatea observaţiei“, spune tânărul. Membrii clubului privesc astrele cu ajutorul celor două telescoape performante cu apertura (deschiderea) de 280 de milimetri.

„La prima observaţie am rămas impresionat de planeta Saturn şi de inelele sale. În timp, am avut ocazia să mai văd galaxii, roiuri stelare, planete şi nebuloase“, mai spune George Molodoi. Adolescentul dezvăluie că observaţiile asupra Soarelui sunt cele mai dificile, în timp ce planetele Marte, Jupiter şi Saturn sunt uşor de studiat.

Profil
Născut
: 13 octombrie 1993, Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Când se fac cele mai bune observaţii astronomice?
De exemplu, pentru a studia cât mai bine astrele nu trebuie să fie lună plină. Trebuie alese nopţile când luna e în primul pătrar. Ziua se pot face observaţii şi asupra Soarelui, dar nu direct prin telescop, ci prin proiecţie. 
Care sunt planurile de viitor legate de astronomie?
În cadrul clubului am discutat despre o iniţiativă care ar putea deveni realitate şi ar fi benefică pentru publicul larg. Vrem să înfiinţăm un observator astronomic pe una dintre înălţimile din jurul oraşului, care să ofere posibilitatea pietrenilor şi turiştilor să studieze cerul prin telescop.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite