Neamţ: PORTRET/ Florin Asavei, învingător în lumea sunetelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a născut cu hipoacuzie bilaterală severă. Mulţi dintre cei care primesc acest diagnostic rămân să trăiască într-o lume fără cuvinte, numai cu sunete greu de înţeles.

Florin nu-şi poate închipui viaţa fără cuvinte. Dacă nu-şi foloseşte aparatul auditiv, percepe doar zgomote puternice. Din acest motiv, el şi-a învins handicapul.  A refuzat să înveţe să comunice prin semne şi s-a zbătut ca să vorbească. A mers la logoped, a învăţat singur să citească pe buzele oamenilor şi să se integreze în rândul copiilor de vârsta lui.

„Citesc pe buze“

„Când aveam patru ani, părinţii şi-au dat seama că am o problemă şi m-au dus la control. De atunci am început să merg la medic şi să port aparatul auditiv. Am învăţat să citesc pe buze şi să vorbesc. La grădiniţă a fost greu până ce am reuşit să mă înţeleg cu ceilalţi copii şi să ne jucăm“, povesteşte Florin.

Acomodându-se cu viaţa de la grădiniţă, Florin spune că intrarea la şcoală nu a mai fost atât de dificilă, ba chiar îşi aminteşte cu plăcere de primele zile petrecute în băncile din clasa I. „Ştiam deja să citesc şi să scriu de tipar şi nu am avut probleme. În toţi anii de şcoală primară am avut «Foarte bine» şi mi-a plăcut să învăţ pentru că sunt ambiţios. Sunt  berbec“, spune amuzat băiatul.

Florin are talent la desen şi a participat la concursuri naţionale şi internaţionale, diplomele primite fiind adunate cu grijă în portofoliul personal. „Mă gândesc de la început la cum va arăta desenul la final. Îmi place mai mult să pictez decât să fac lucrări în creion, mai ales că doamna învăţătoare şi colegii îmi spuneau tot timpul că am mai mult talent la pictură decât la desen. Am expus şi la şcoală“, se mândreşte Florin Asavei.

„Nu renunţ niciodată“

Dacă la desen are talent, Florin nu a ignorat nici şcoala şi a participat la concursuri de matematică, română sau engleză. „Am participat la Concursul Naţional Şcolar «Smart», la engleză, română şi matematică şi am luat note maxime. În 2007, am concurat şi la Canguraşul Matematician şi la cel în Lumea Basmelor. La Concursul Naţional «Olimpiadele Cunoaşterii» am luat premiul al II-lea la faza judeţeană şi am participat şi la concursul internaţional de creaţie plastică «Pe urmele iepuraşului», care a fost la Cumpăna în anul 2008“, povesteşte Florin.

Băiatul spune că-şi păstrează toate diplomele, aşezate cu grijă în albumul personal, pentru a-şi aduce aminte de fiecare dată de realizările sale. Este orgolios şi recunoaşte că, dacă a învăţat să câştige, încă nu ştie să piardă. „Mă supăr când este ceva care nu-mi iese. Dar de fiecare dată încerc să fac mai bine şi pentru asta mă pregătesc. Cel mai greu îmi este să comunic, dar nu renunţ niciodată“, spune ferm băiatul.

Profil
Născut: 18 aprilie 1998, Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a V-a la Şcoala „Dumbrava Roşie“.
Familie: Mai are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
Ce ai vrea să fie în şcoală ca să înveţi uşor?
Aş vrea să avem laborator de ştiinţe ale naturii, sală de sport şi mai multe săli de clase. Ar fi bine dacă am avea şi logoped pentru copii ca mine, care au o problemă cu auzul, dar şi pentru colegii care au probleme de vorbire.
Cum ţi se pare lumea din jurul tău?
Este prea mult zgomot şi prea multă dezordine. Dacă lumea vrea să aibă o viaţă frumoasă şi liniştită, ar trebui să cureţe şi să protejeze natura. Mie-mi place să ascult cum ticăie ceasul sau cum curge apa.

Ce-i place
„Îmi place să citesc. Scriitorii mei preferaţi sunt Jules Verne şi Ion Creangă. Întotdeauna încerc să învăţ bine, iar când am timp liber, mă joc pe calculator sau caut informaţii pe internet. Citesc enciclopedii, mai ales despre istorie sau despre animale. Mă mai joc cu fratele meu, Andrei“
, spune copilul.

Ce nu-i place
„Fac curăţenie la mine în cameră sâmbăta, dar nu-mi place să şterg praful foarte des. Nu-mi place când mă înţeapă albinele şi nici când sunt câini nervoşi pe lângă mine, care să mă muşte. Nu sunt mofturos, dar nu-mi place carnea din ciorbă. De fiecare dată o scot şi mănânc numai ciorba“
, afirmă elevul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite