Neamţ: PORTRET/ Daniel Crîşmariu luptă pentru un loc pe podium la europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescentul este campionul saltelei în ultimii doi ani şi peste mai puţin de două săptămâni va lupta contra adversarilor de pe întregul continent.

Daniel face parte dintr-o familie numeroasă. Este singurul sportiv şi îi face mândri pe ai săi cu rezultatele obţinute. Prima dată a mers la lupte greco-romane la iniţiativa unui prieten, acum cinci ani şi jumătate. În timp, amicul de atunci a renunţat la sport, iar Daniel a câştigat patru medalii la finalele Campionatelor Naţionale în ultimii doi ani.

Se teme de concurenţii din Rusia

„Prima competiţie a fost la Bacău, în 2008, de unde m-am întors cu bronz. De atunci m-am ambiţionat şi am spus că vreau aur, pe care l-am câştigat în final anul acesta, la Mangalia“, explică Daniel. Premiul din 2010 l-a înscris imediat în lupta pentru un titlu european.

„Am mari emoţii pentru competiţia din august pentru că vom lupta cu alţi copii foarte bine pregătiţi. Cred că cei mai buni sunt cei din Rusia“, spune adolescentul.  Chiar şi aşa, pleacă la drum cu mari speranţe şi cu mult curaj. „Cred că cel mai important este să ai încredere în tine pe saltea. Ăsta e secretul meu pentru că nu am nici superstiţii şi nici strategii. Merg pe încredere“, mai spune pietreanul.

El adoră luptele şi nu se vede practicând alt sport. Este pasionat de cele individuale, unde greşelile şi premiile sunt în mâna unei singure persoane. „Nu aş putea să fac performanţă atunci când depind de altcineva. Tot timpul pot apărea neînţelegeri între coechipieri. Sunt făcut pentru sportul individual, care mă face pe mine responsabil de prestaţia mea“, explică sportivul.

Rănile nu-l fac să renunţe

„Cel mai tare m-am lovit la ureche, unde am şi o mică cicatrice. Am primit lovituri cu capul sau braţele. Nu am vrut să renunţ pentru că ştiu că acesta este drumul meu şi am muncit prea mult până acum“, mai spune Daniel.

De aceea, tânărul vrea să-şi clădească o carieră în sport, chiar să urmeze calea antrenoratului. Crede că fără un antrenor bun, sportivul nu poate fi unul de calibru. „Eu ascult tot ce îmi spun antrenorii pentru că sunt conştient de modul în care văd ei lupta din afara saltelei. Este mai ruşinos pentru mine să greşesc în faţa lor, decât în faţa părinţilor“, mai spune sportivul.

Profil

Născut: 4 noiembrie 1993, Piatra Neamţ.
Studii: Clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Piatra Neamţ.
Familie: Are doi fraţi şi trei surori.

Întrebări şi răspunsuri
Ce sfat ai pentru părinţii care au prejudecăţi legate de sport?
Este dureros pentru mine să văd părinţi care nu lasă copiii să vină la sport. De teama unor lovituri, preferă să-i ţină acasă. Sunt foarte mulţi care ar putea face performanţă, însă nu li se oferă ocazia. În acelaşi timp există tineri care vin o săptămână la sală şi renunţă pentru că nu vor să muncească.
Ce spun ai tăi de munca pe care o depui?
Prefer ca părinţii mei să stea acasă atunci când am competiţii. Mi s-ar părea ciudat să-i ştiu în sală şi cred că mă concentrez mai bine dacă nu mă privesc ei. Luptele greco- romane sunt totuşi un sport dur şi care implică multă stăpânire de sine.

Ce-i place
Luptătorul vizionează filme de acţiune şi îi place să-şi petreacă timpul liber acasă, cu familia, în Oşlobeni. Joacă mult fotbal cu prietenii de la club şi este fanul echipei Dinamo.

Ce nu-i place
Daniel este un tânăr muncitor, care a făcut performanţă cu multe sacrificii. Nu-i plac oamenii lăudăroşi şi nici cei care fug de responsabilităţi. „Nu vreau să discut cu părinţii care nu lasă copiii să facă mişcare şi inventează motive pentru a-i ţine departe de o sală de sport“, spune luptătorul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite