Neamţ: PORTRET/ Daniel Bordieanu, acordurile de chitară îi călăuzesc viaţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Bordieanu
Daniel Bordieanu

Adolescentul şi-a descoperit pasiunea pentru instrumentele cu coardă din întâmplare. S-a făcut remarcat la numeroase concursuri şcolare.Pentru Daniel, chitara n-a fost de la început instrumentul care să-i capteze atenţia. De altfel, aşa cum el însuşi recunoaşte, nici muzica nu-l atrăgea în mod deosebit, în copilărie.

„La început, eram pasionat de lumea calculatoarelor, nu prea aveam treabă cu muzica. Schimbarea a venit, însă, în urmă cu nouă ani“, îşi aminteşte tânărul. Când era elev în clasa a IV-a, în şcoala în care studia a venit o comisie formată din profesori de la Liceul de Artă „Victor Brauner“ din Piatra Neamţ, aflată în căutare de tinere talente.

Selectat în clasa IV-a

„Concursul a constat în susţinerea unei audiţii muzicale, la care am mai participat alături de alţi şase colegi din şcoală“, povesteşte Daniel.

Norocul i-a surâs, fiind selectat să urmeze cursurile Liceului de Arte. Din momentul în care a început să studieze serios chitara clasică şi a asistat la mai multe concerte, s-a convins că aceasta avea să devină pasiunea lui. Primul an de chitară i-a adus şi prima participare la un concurs din interiorul şcolii. Cu acest prilej, a obţinut locul al doilea.

Deoarece programul lui era extrem de încărcat şi de solicitant, trebuia să facă faţă şi cursurilor de chitară şi temelor pentru acasă, părinţii l-au sfătuit să suspende temporar cursurile de la Liceul de Artă. „La vremea respectivă nu aveam cum să îmi impun punctul de vedere, aşa că am fost nevoit să respect decizia părinţilor mei, chiar dacă nu mi-a convenit“, îşi aminteşte Daniel.

Trei ani fără chitară

Chiar şi aşa, tânărul spune că în toată această perioadă nu a renunţat la pasiunea pentru chitară. A urmat o pauză de trei ani, în care a frecventat cursurile unei instituţii de învăţământ obişnuite. „Mi-am dat seama cât de mult îmi place chitara şi am realizat cât de greşită a fost alegerea de a renunţa la studiul ei. Aşa că, în clasa a opta, am revenit la Liceul de Artă, iar greşeala s-a corectat“, spune tânărul. A recuperat repede anii pierduţi, ba chiar i-a întrecut pe alţii care aveau mai multă experienţă.

De-a lungul timpului, a participat atât la olimpiadele naţionale de profil, cât şi la o serie întreagă de concursuri, inclusiv „Emauel Elenescu“ găzduit de şcoala pe care o frecventează.

A obţinut atât premiul întâi, cât şi premiile doi şi trei, şi cu formaţia de muzică de cameră, dar şi ca solist. Dacă iniţial s-au opus pasiunii sale, acum părinţii sunt alături de el şi îl sprijină.

Profil
Născut: 19 octombrie 1991, Piatra Neamţ.
Studii: Este elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Victor Brauner“.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cum împaci şcoala cu pregătirea la chitară, având în vedere că examenul de Bacalaureat bate la uşă?
În fiecare zi studiez chitara până la ora 20.00. Asta deocamdată, până când îmi voi dedica în totalitate timpul pregătirii examenului de la finele clasei a XII-a. Deocamdată, chitara şi cartea  merg mână în mână.
Te-ai gândit ce vei face mai departe?
Mi-aş dori să mă reorientez către tehnologia sunetului, însă fără a renunţa la chitară. După terminarea liceului vreau să mă înscriu  la Conservator. Oricum, intenţionez ca în cele din urmă să plec peste hotare, pentru că la noi cultura este apreciată doar la nivel superficial.

Ce-i place
Ascult muzica din colecţia personală de viniluri. Când timpul îmi permite, îmi place să călătoresc şi să mă întâlnesc cu prietenii.

Ce nu-i place
Faptul că unii nu apreciază muzica aşa cum ar trebui nu îmi place. Probabil că şi comunismul are partea lui de vină, pentru că atunci muzica, dar şi cultura, în general, erau într-o oarecare măsură îngrădite. Mulţi oameni au rămas înrădăcinaţi acelor vremuri.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite