Neamţ: PORTRET/ Dan Adăscăliţei dă viaţă lemnului cu dalta şi ciocanul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adăscăliţei
Dan Adăscăliţei

Sculptorul pietrean a avut zeci de expoziţii în ţară, dar lucrările sale au ajuns şi în străinătate. Dan Adăscăliţei a ştiut foarte clar care este drumul pe care îl va urma în viaţă încă din copilărie. Nemţeanul a început să picteze de unul singur, apoi a urmat cursurile Şcolii de Arte Plastice din Piatra Neamţ.

Aici, sub îndrumarea profesorului Pompiliu Clement, şi-a cultivat pasiunea pentru sculptură. „Deşi a fost un om simplu, şofer de meserie, tatăl meu avea unele înclinaţii către artă. Pe când aveam vreo  3 ani, el mi-a desenat pe hârtie un căluţ. Mi-a plăcut atât de mult, încât am înţeles că trebuie să continui. Practic, de aici a fost pornirea mea“, îşi aminteşte Adăscăliţei.

Expoziţii la Bruxelles

Au urmat anii în care el şi-a dezvoltat stilul şi a dus la extrem pasiunea pentru lemn. Dan Adăscăliţei este cel care, în 1980, înfiinţează la Piatra Neamţ cenaclul „Aurel Băeşu“, alături de câţiva colegi de breaslă. Experienţa căpătată de-a lungul timpului şi plăcerea cu care insuflă viaţă unei bucăţi inerte de lemn l-au consacrat atât pe plan intern, cât şi internaţional. Nu e de mirare că, de-a lungul timpului, artistul şi-a expus lucrările pe simezele autohtone, dar şi peste hotare.

„Prima expoziţie personală am avut-o în clasa a IV-a, la Teatrul Tineretului. În 1977 am avut la Braşov o expoziţie de grafică, trei dintre lucrările mele au luat locul I şi au ajuns la Viena. În cadrul cenaclului «Aurel Băeşu» am făcut lucrări pe care le-am expus la Teatrul Tineretului şi la Galeriile de Artă «Lascăr Vorel»“, spune sculptorul. A mai expus şi în Braşov, Bucureşti, Bacău şi Baia Mare, iar trei ani la rând a avut patru expoziţii la Bruxelles. A pictat zeci de biserici din judeţ şi din ţară, alături de fiul său Daniel.

„Ca să poţi face creaţie trebuie să te furişezi printre problemele sociale şi asta nu îmi place“, spune artistul.

Profil
Născut
: 6 mai 1955, Roznov.
Studii: Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu“,  Cluj Napoca.
Familie: Este căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă ar fi să o luaţi de la capăt, aţi alege acelaşi drum?
Probabil că da. Spun „probabil“ pentru că societatea actuală nu prea oferă condiţiile potrivite pentru cultură. Un artist trebuie să treacă peste multe obstacole ca să îşi urmeze visul.
Este omul zilelor noastre receptiv la artă?
Din păcate nu prea mai este. Lipsa de educaţie culturală a publicului larg nu prea te ajută să vinzi. Cei bogaţi stau cam prost la capitolul cultură, iar cei culţi, cum sunt actorii şi profesorii, nu au suficienţi bani. Ca artist, în zilele noastre, nu-ţi mai rămâne decât satisfacţia.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite