Neamţ: PORTRET/ Cătălin Trifan reprezintă pietrenii la Concursul Naţional de Drift

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul îşi dedică întregul timp antrenamentelor şi pregătirii maşinii pentru concursuri şi spune că va persevera în acest sport până când va ajunge campionul României.

Pasionat de autoturisme încă din copilărie, Cătălin a ajuns să urmeze un liceu cu acest profil la îndrumarea părinţilor. „Eu doream să dau la informatică, dar ai mei mi-au zis că la auto ar fi mai bine pentru că măcar învăţ o meserie. Iniţial nu ştiu dacă am fost chiar încântat de idee, dar acum pot spune că nu regret alegerea făcută, mai ales că am ajuns să învăţ şi informatică între timp“, povesteşte Cătălin Trifan.

Instruit în Franţa

Tânărul a avut şansa de a face şi un curs peste hotare. „Eram în clasa a X-a când am primit oferta de a urma un curs în Franţa datorită înfrăţirii dintre oraşele Piatra Neamţ şi Roanne. Au cu totul alte dotări faţă de noi şi cred că m-a ajutat foarte mult experienţa de acolo. Am obţinut şi un atestat în mecanică şi electrica auto“, afirmă Cătălin.

Pilotul are permis de conducere pentru toate categoriile, mai puţin autobuze. „La 18 ani mi-am luat prima maşină de la unchiul meu. Era un Ford Taunus din 1979 şi avea tracţiune pe spate. De atunci m-a atras ideea de drifting, chiar dacă abia mai târziu am ajuns să şi practic“, spune pietreanul.

Nu a fost primit la concurs

Abia în 2010 şi-a cumpărat o maşină pe care a dotat-o special pentru drifting. A vrut să participe la a IV-a etapă a Concursului Naţional de Drift, din vara trecută, dar nu a fost acceptat pentru că nu avea suficientă experienţă.

„Nu mă antrenasem deloc şi chiar nu aveam ce să caut acolo. Atunci m-am hotărât să merg la noi, în poligonul municipal ca să mă pregătesc pentru concurs“, declară Cătălin Trifan.

Investeşte mulţi bani în pregătirea autoturismului pentru concursurile de drift. S-a documentat pe internet şi a învăţat să-şi modifice singur maşina, iar în septembrie 2010 a participat la primul concurs. „Am ocupat locul 18 din 24 de concurenţi şi chiar  m-am bucurat. Pentru prima participare cred că m-am descurcat destul de bine“, este de părere pilotul.

La etapa din 20 martie au fost 35 de concurenţi, iar Cătălin s-a calificat pe locul 20. Îşi doreşte însă să ajungă campion naţional. „ Eu sunt la început de drum, dar este o pasiune la care nu voi renunţa prea curând, aşa că voi persevera“, a  încheiat  Cătălin.

Profil
Născut: 2 ianuarie 1979, Piatra Neamţ.
Studii: Liceul Auto din Piatra Neamţ.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
De ce ai ales să investeşti în acest sport scump?
Din păcate, totul se reduce la finanţe. De ele depind tipul de autoturism pe care îl conduci, felul în care îţi dotezi maşina, dar şi echipamentul de protecţie. Totuşi, adrenalina cred că este cea mai mare satisfacţie. Deşi riscurile sunt minime la drifting faţă de motociclism, senzaţia pe care o trăieşti în momentele în care eşti pe pistă nu poate fi descrisă în cuvinte.
Dacă ai avea un copil, ţi-ar plăcea să-ţi împărtăşească pasiunea?
Atât timp cât nu este un sport periculos, nu văd de ce nu m-ar bucura acest lucru. Majoritatea piloţilor sunt căsătoriţi, iar familiile lor îi însoţesc la competiţii. Cred că ar fi plăcut să mă antrenez alături de fiul sau de fiica mea ori să-i însoţesc la concursuri şi să îi urmăresc de pe margine.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite