Neamţ: PORTRET/ Adrian Constantin, siguranţa pietrenilor este în mâinile sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai 30 de ani este şeful Detaşamentului de Pompieri din Piatra Neamţ şi este responsabil cu intervenţile din trei oraşe şi 28 de comune.

Încă din adolescenţă, Adrian Constantin a optat pentru o educaţie cazonă. „La 14 ani am intrat la liceul militar şi pot spune că acolo m-am format ca om. Am învăţat ce înseamnă disciplina şi mi-am format şi o cultură generală care m-a ajutat în viaţă. Întotdeauna am încercat să am o relaţie de colegialitate cu subordonaţii, să fiu cât mai obiectiv şi să nu emit pretenţii care ştiu că nu ar avea soluţii“, povesteşte Adrian Constantin.

A urmat Facultatea de Pompieri

Totuşi, nu şi-a dorit să rămână în armată, ci s-a reorientat la terminarea liceului.

„Mi-am dat seama că nu sunt atras de o carieră în armată şi atunci am aflat întâmplător de oferta Academiei de Poliţie. Am ales Facultatea de Pompieri, care are specializarea instalaţii pentru construcţii-pompieri, pentru că admiterea presupunea numai materii tehnice, precum matematica şi fizica“, îşi aminteşte pompierul.

Cu un an înainte de a termina facultatea, Adrian Constantin a făcut practica la Piatra Neamţ şi spune că i-a plăcut oraşul. „Atunci când s-au făcut repartiţiile, am ales acest oraş. Agitaţia din Bucureşti nu m-a atras foarte mult, iar aici aveam muntele aproape. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ am intrat în luna august 2005, ca locţiitor al comandantului Detaşamentului din Piatra Neamţ“, spune Adrian Constantin.

Prima intervenţie a avut-o o lună mai târziu. „În septembrie 2005 am intervenit, împreună cu un coleg, la Slobozia de Roznov. În urma unei viituri, mai multe persoane au rămas izolate şi era un bolnav care trebuia preluat de ambulanţă“, îşi aminteşte locotenentul. În august 2006, când fostul comandant a ales alt post, s-a înscris la concurs şi a fost numit comandant la detaşamentul de la poalele Pietricicăi.

A văzut panica în ochii oamenilor

Printre evenimentele care l-au marcat în cei şase ani de activitate la ISU Neamţ se numără un incendiu izbucnit în 2006 la o fabrică de vopseluri de lângă oraş.

„Atunci am văzut ce înseamnă panica în rândul oamenilor. Angajaţii s-au speriat şi au fugit. Pericolul a fost destul de mare pentru că incendiul putea degenera în ceva de amploare, însă intervenţia a fost una reuşită şi nu s-a soldat cu victime. Totuşi, cel mai impresionant caz pentru mine a fost o sinucidere din urmă cu trei ani. O femeie s-a aruncat de pe podul de la Căprioara şi noi am intervenit la câteva minute, dar, din păcate, decedase deja“, a încheiat pompierul.

Profil
Născut: 18 august 1980, la Sinaia.
Studii: Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Poliţie.
Familie: Este căsătorit, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Cum sunt intervenţiile la inundaţii?
Şi eu şi colegii mei am constatat că, din păcate, oamenii nu se mobilizează în astfel de cazuri. Sunt şi situaţii în care nemţenii
ne-au ajutat la intervenţii, dar şi multe cazuri în care nu s-au mobilizat deloc. Alt lucru care m-a impresionat negativ au fost părinţii care refuzau să-şi părăsească locuinţele înainte de viituri, deşi aveau copii mici.
Dacă ar fi s-o luaţi de la capăt aţi alege aceeaşi meserie?
Dacă n-aş fi fost pompier, aş fi vrut să fiu inginer. Totuşi, n-aş lăsa intervenţiile pentru munca la birou. Adrenalină este întotdeauna şi sunt şi satisfacţii când vezi că salvezi oameni.

Ce-i place
„Îmi place muntele. În vară voi merge cu soţia pe Ceahlău, cu tot cu fetiţă, care are acum un an şi două luni. Sunt pasionat şi de fotografie. De doi ani am un aparat profesional şi mă axez pe fotografia artistică“, povesteşte Adrian.

Ce nu-i place
Pasionat de muzica rock, pompierul spune că nu-i plac manelele. „Un alt lucru pe care nu-l suport este lipsa de comunicare dintre oameni în general. Nu-mi plac nici persoanele care nu au curajul de a spune lucrurilor pe nume, indiferent de situaţie“, recunoaşte locotenentul.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite